Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι οι επισημάνσεις και οι ενστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την ποινική μεταχείριση των ψυχικώς πασχόντων θα συζητηθούν στις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την αναμόρφωση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει διαπιστώσει νομοθετικά κενά και ελλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία επιβολής και άρσης του μέτρου της φύλαξης των ποινικώς ακαταλόγιστων πολιτών, καθώς και στην έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Επίσης εξέφρασε ενστάσεις στο ζήτημα της διακοπής της ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενούς, λόγω ύπαρξης ποινικής εκκρεμότητας σε βάρος του, τονίζοντας ότι επιδεινώνει ραγδαία την κατάσταση της υγείας του.

ΚΛΕΨΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΜΟΚΤΟΝΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Ο Νίκος και ο Θοδωρής Τσουβαλάκης συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2009 όταν προσπάθησαν να κλέψουν δύο υπολογιστές από το κατάστημα «Πλαίσιο».

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ (ΠΝΙΓΜΟΙ) ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ - newspressagrinio.blogspot.com 18/9/2010

κάντε κλικ εδώ


Το πέρασμα από την ασυλική Ψυχιατρική (με τα ιδρυματικού τύπου, κλειστά νοσηλευτήρια, αποκομμένα από την κοινωνία και -συχνά- από την ίδια τη ζωή), σε μια διαφορετική συνολική προσέγγιση του ψυχικά πάσχοντα, στην Κοινωνική - Κοινοτική Ψυχιατρική και στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (με την ανάπτυξη ενός συνολικού Συστήματος Κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας), αποτελεί σήμερα γενικώς παραδεκτή εξέλιξη στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - ΤΟ ΒΗΜΑ 17/9/2010

κάντε κλικ εδώ



Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε θάλαμο νοσηλείας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Η οποία τραυματίστηκε μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ψυχιατρική Κλινική την Τετάρτη

Δραματική κατάληξη είχε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν μία βδομάδα στην απομόνωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα σε 34χρονη νοσηλευόμενη που εκείνη την ώρα ήταν σε αυτό το χώρο: Η νοσηλευόμενη, που μετά τα εγκαύματα διασωληνώθηκε, κατέληξε την περασμένη Παρασκευή.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Τραγική είναι η έλλειψη δομών και υπηρεσιών στη χώρα μας για ασθενείς με άνοια που χρειάζονται επιδόματα αναπηρίας -οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότερο ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν από τους τυφλούς και παραπληγικούς-, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι και Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ 14/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Κάποτε η Λέρος «ταξίδεψε λαβωμένη» σε όλο τον κόσμο ως το «νησί των καταδικασμένων». Οι «εικόνες της ντροπής» μέσα από την «αποικία ψυχασθενών» στις περιοχές Λακκί και Λέπιδα στιγμάτισαν τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο, συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Δημιουργήθηκαν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, με στόχο την αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, στο πλαίσιο της περίφημης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Πράγματι, τα άσυλα άνοιξαν τις πόρτες τους και μετεξελίχθηκαν σε δομές ψυχικής υγείας. Τα κέντρα ημέρας, οι ξενώνες, τα οικοτροφεία και τα προστατευμένα διαμερίσματα απειλούνται όμως πλέον με «λουκέτο», δεδομένου ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους δεν έχει εξασφαλιστεί, ελλείψει κονδυλίων. Έπειτα από 21 χρόνια, ελλοχεύει εκ νέου ο κίνδυνος παλινδρόμησης σε ασυλιακές πρακτικές και το μέλλον των ψυχικά ασθενών διαγράφεται αβέβαιο. Κι ενώ η Πολιτεία στρέφει το βλέμμα αλλού, αρνούμενη τις ευθύνες της, μια θεατρική παράσταση ενημερώνει γύρω από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αφυπνίζει την κοινή γνώμη και συμβάλλει στον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 8/9/2010

κάντε κλικ εδώ


Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα αργά το μεσημέρι στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με «θύμα» μία ασθενή της κλινικής, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - mynews.gr 8/9/2010

κάντε κλικ εδώ



Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των ατόμων με ψύχωση έχουν αναγνωριστεί και έχουν γίνει αποδεκτές πλέον από τον χώρο της τέχνης, ενώ η δημιουργία τέχνης είναι από μόνη της θεραπευτική, καθώς ανακινεί μια έντονη δημιουργικότητα, ενισχύοντας το «εγώ» των ασθενών.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 7/9/2010

κάντε κλικ εδώ


Ο ασθενής είχε εισαχθεί με εισαγγελική εντολή την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ήταν δύσκολο περιστατικό όπως μαρτυρούσε το ιστορικό του και επιβεβαίωναν οι περιγραφές των αστυνομικών που τον συνόδεψαν ως το εφημερεύον νοσοκομείο.