Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ - ΕΦΗΜ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/10/2010

κάντε κλικ εδώ



Κρατάμε ένα κουτί ελληνικό μέλι. Πάνω του μια μικροκεντημένη μέλισσα φανερώνει την αγάπη για τη δουλειά. Είναι η τελευταία πινελιά φροντίδας σε μια αλυσίδα συλλογικής μα και εργοθεραπευτικής εργασίας.

ΠΟΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ; - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 27/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου έχει καταρρεύσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί ακόμη εκ μέρους του υπουργείου Υγείας... Η ανακοίνωση της "Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση" είναι αποκαλυπτική, αλλά δεν αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει η παραμικρή αντίδραση:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΚΩΜΑ 21 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΦΗΜ. ΕΘΝΟΣ 25/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Ανεπανόρθωτη μοιάζει να είναι η ζημιά στα οικονομικά των νοσοκομείων. Οι δαπάνες για φάρμακα και υλικό αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία έως και 67%, ενώ τα έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα. Η αδυναμία των υπηρεσιών να βεβαιώσουν και να εισπράξουν νοσήλια προκαλεί έκρηξη των χρεών που δημιουργούν συνθήκες «χρεοκοπίας» στο ΕΣΥ, παρά την αισθητή μείωση των δαπανών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 24/10/2010

κάντε κλικ εδώ



Στον δρόμο βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη τα αυτιστικά παιδάκια τα οποία φιλοξενούνταν στην πολύτιμη δομή αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Περιβολάκι - 2", η οποία στεγαζόταν μέχρι τότε σε ενοικιαζόμενο κτήριο επί της οδού Θεσσαλίας, στο Χαλάνδρι Αττικής! Το "Περιβολάκι - 2" αποτελεί δομή του πολύπαθου προγράμματος "Ψυχαργώς" και διαθέτει Κέντρο Ημέρας, Ξενώνα Βραχείας Διαμονής και Διαγνωστικό Κέντρο για εξωτερικούς ασθενείς.

Σφράγισαν το "Περιβολάκι - 2" στο Χαλάνδρι!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - web.ana-mpa.gr 23/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τ. Χάμαρμπεργκ για τη διερεύνηση θανάτων παιδιών με αναπηρίες σε ιδρύματα της Βουλγαρίας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΟΥ - ΕΦΗΜ. ΕΘΝΟΣ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Παιδιά και έφηβοι με ψυχικά νοσήματα ζουν στον ίδιο χώρο με εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά, ενώ σε θαλάμους 8 ατόμων συγκατοικούν 12 άτομα



Μία σύγχρονη «Λέρος» αναβιώνει στο «Νταού» Πεντέλης. Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και παραμονής έως και χρόνιας ιδρυματικής εγκατάλειψης παιδιών με νευρολογικά, ψυχιατρικά ή απλά κοινωνικά προβλήματα. Οι μικροί ασθενείς εισάγονται ως παιδιά και παραμένουν στο ίδρυμα ως ενήλικοι, καθώς δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλες δομές.

"ΛΕΡΟΣ" ΤΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Κάτω από τη "μύτη" του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και της Κομισιόν κρύβει η χώρα μας τη "Λέρο" των ψυχικώς πασχόντων παιδιών και εφήβων, τη μονάδα επειγόντων περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ)! Πρόκειται για μία μονάδα η οποία θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" για την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, μία μονάδα για την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για "βάναυση καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Δέκα χρόνια μετά την απόφαση -κατόπιν συμβολαίου με την Ε.Ε.- για το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Νταού Πεντέλης) οι παιδοψυχίατροι του νοσοκομείου καταγγέλλουν εκ νέου την επιστημονικά ακατάλληλη συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής, παραμονής -αν όχι χρόνιας ιδρυματικής εγκατάλειψης- παιδιών με νευρολογικά-ψυχιατρικά ή και απλά κοινωνικά προβλήματα.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ! - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Εργάζονται ως ψυχολόγοι στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και τόλμησαν να καταγγείλουν, παλαιοτέρα σε άρθρο τους στην «Ε» (12/6/2010) και πιο πρόσφατα σε ανάλογο στην ιστοσελίδα www.Psyspirosi.gr, τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι ασθενείς του ψυχιατρείου.


Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο θαρραλέες ψυχολόγοι, Δώρα Κουτζανέλλου και Στέλλα Γαλιανού, πρώτα να υποστούν δυσμενή μετάθεση και τώρα να απειλούνται με ποινική και πειθαρχική δίωξη από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που τους έχει ήδη κοινοποιήσει εξώδικη δήλωση για να αποσύρουν τις καταγγελίες τους.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΗΕ - kathimerini.gr 21/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν ως άτυπα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Αυτοσχέδιοι χώροι κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοιας, Ακροπόλεως, όπου –παρά την αποκρουστική δυσοσμία– αλλοδαποί παραμένουν έγκλειστοι για μήνες. Εκατοντάδες κατσαρίδες και ζωύφια κάτω από στρώματα στις φυλακές. Ανειδίκευτοι, άπειροι γιατροί στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού με ιατρικό εξοπλισμό που κάνει μόνο για μουσείο και έλλειψη βασικών φαρμάκων. Υπόδικοι και κατάδικοι μαζί στους θαλάμους, με τους πρώτους να περιμένουν έως 18 μήνες για να δικασθούν. Τμήματα συνοριακής φύλαξης και κέντρα κράτησης με παράτυπους αλλοδαπούς κλειδωμένους επί μήνες σε υπερβολικά στριμωγμένα, βρώμικα και υγρά κελιά, χωρίς φως και αερισμό, με ελάχιστα ή καθόλου προϊόντα προσωπικής υγιεινής, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα ή σε ενημέρωση αφού δεν υπάρχουν πουθενά διερμηνείς. Η πρόσβαση στη διαδικασία πολιτικού ασύλου είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ οι Αφγανοί, Σομαλοί και Πακιστανοί, που δεν μπορούν να επιστραφούν, καταλήγουν άστεγοι στο περιθώριο.

ΔΗΜΟΣΙΟ "ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ" ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΦΗΜ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 21/10/2010


ΧΩΡΙΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 21/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλει οι παιδοψυχίατροι του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας επειγόντων περιστατικών του ιδρύματος, δέκα χρόνια μετά την απόφαση για οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 20/10/2010

κάντε κλικ εδώ



Στον "αέρα" κινδυνεύει να βρεθεί για πολλοστή φορά η δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών σε δεκάδες γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθώς και μεγάλου αριθμού κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας, αφού οι διοικητές των ιδρυμάτων κωλυσιεργούν και δεν έχουν καταθέσει ακόμη στο υπουργείο Υγείας τα τεχνικά δελτία προκειμένου τα έργα να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, ενώ οι προθεσμίες οδεύουν προς τη λήξη τους!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ 2000 ΜΕΛΗ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 19/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Περίπου 2.000 μέλη αριθμούν οι 16 ΚοιΣΠΕ της χώρας. Από αυτά, το 45% (940 άτομα) είναι αποασυλοποιημένοι ψυχικώς πάσχοντες, οι οποίοι αποτελούν επίσης το 75% (290 άτομα) των εργαζομένων στους ΚοιΣΠΕ.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 19/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Το σημαντικότερο κομμάτι της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων αποτελούν οι ΚοιΣΠΕ, ένας θεσμός ο οποίος στοχεύει στη δημιουργική και συνεργατική απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και επανένταξη, καθώς και την κοινωνική ολοκλήρωση της αποασυλοποίσης των ψυχικώς πασχόντων, σε άμεση και ανοιχτή αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες.

ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 19/10/2010

κάντε κλικ εδώ




Σε καταφανή διάσταση με την κεντρική πολιτική επιλογή και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων βρίσκεται η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της κοινωνικής οικονομίας από το οποίο εξαιρούνται οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), ο θεσμός της τελικής φάσης της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων!

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

215 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ...- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/10/2010

κάντε κλικ εδώ

«Ψυχική διαταραχή»: η διάγνωση των ειδικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ήταν σαφής για την ασθενή που είχε μεταφερθεί εκεί με εισαγγελική εντολή. Όπως και η αντιμετώπιση του περιστατικού:«Χρήζει περίθαλψης. Η νοσηλεία είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά της ιδίας ή κατά τρίτου».


Όντως η ασθενής νοσηλεύτηκε. Όχι όμως στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Ρίου όπου είχε διακομιστεί λόγω εγγύτητας στον τόπο κατοικίας της –εκεί η πληρότητα είχε φτάσει στο «κόκκινο». Τα 24 κρεβάτια είχαν γεμίσει, το ίδιο και τα ράντζα που χωρούσε η κλινική: δέκα επικουρικές κλίνες όπως ονομάζουν τα ράντζα οι διοικήσεις είχαν αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες εφημερίας, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο του νοσοκομείου που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟ +30% Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/10/2010

κάντε κλικ εδώ

 
«Εχω φυλακή, αρχίζω να κρυώνω, εκεί που η μόνωση μπαίνει στην απομόνωσή μου.




Λευκά κελιά, λευκά φώτα. Απονιά. Χρόνια κουβαλώ την ψυχοπάθειά μου... τη χαρίζω στους γιατρούς. Εγώ κρατώ τ' αστέρια που τρεμοσβήνουν στις αισθήσεις μου... Κορμί, ψυχή και μοναξιά. Οποιος αντέξει...»

(ποίημα του πρόωρα χαμένου χρήστη υπηρεσιών υγείας Γ. Φαλελάκη)

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ή ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9/10/2010

κάντε κλικ εδώ

«Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δεν διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους και διεκδικούν τα ίδια βασικά δικαιώματα στη ζωή: επαρκές εισόδημα, αξιοπρεπή στέγη, δυνατότητες για μόρφωση, δουλειά, φίλους, κοινωνικές σχέσεις» (J. Chamberlin).


Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ... ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ - espresso 6/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για τηλεφωνικές υπηρεσίες υποστήριξης και ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Μάλιστα η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δύο από τις τηλεφωνικές γραμμές αυτού του τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας δέχονται διπλάσιο αριθμό κλήσεων από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ - www.ana-mpa.gr 3/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Φαντάζεστε τη φυσική παρουσία ενός διερμηνέα ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο; Ένας τρίτος σε μια σχέση που είναι φτιαγμένη για δύο; Είναι δυνατόν;