Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/10/11

κάντε κλικ εδώ




Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2005), 9,5-22% των παιδιών και των εφήβων παρουσιάζουν διαταραχές και προβλήματα συναισθήματος, συμπεριφοράς, ανάπτυξης, με σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 50% των ψυχικών διαταραχών στους ανθρώπους ξεκινούν πριν από την ηλικία των 14 ετών και συχνά υποτροπιάζουν ή χρονίζουν. Η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων με σημαντικές ανάγκες ψυχικής υγείας δεν φτάνουν στις υπηρεσίες, ακόμα και σήμερα.


ΦΑΣΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ "ΔΑΦΝΙ", ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/10/2011

κάντε κλικ εδώ




Με εφεδρείες και απολύσεις κινδυνεύουν εργαζόμενοι του ΨΝΑ «Δαφνί» μέσω των διαδικασιών μείωσης του προσωπικού, «επαναξιολόγησης», «εξορθολογισμών», συγχωνεύσεων μονάδων κ.λπ.
Οι απειλές για απολύσεις, εφεδρείες και συγχωνεύσεις βαραίνουν ιδιαίτερα το «18 ΑΝΩ», την θεραπευτική μονάδα του ΨΝΑ για τους χρήστες ναρκωτικών, που απειλείται με ποικίλους τρόπους ν' αποσπαστεί από αυτό και να συγχωνευτεί με άλλες μονάδες απεξάρτησης, σε μια προοπτική διάλυσης.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ - tanea.gr 10/10/11

κάντε κλικ εδώ


Ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών τάσεων λόγω της κρίσης
Την… ψυχή της Ελλάδας έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση, με τα δεδομένα νέας μελέτης να δείχνουν ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών τάσεων μέσα σε διάστημα δύο ετών. Την ίδια ώρα, όμως, οι περικοπές δαπανών για την ψυχική υγεία φθάνουν το 50%.
 

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - protothema.gr 10/10/11

κάντε κλικ εδώ



  Εννέα από τις δέκα χώρες όλου του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι φοβίες και η κατάθλιψη είναι οι συνηθέστερες διαταραχές στη γηραιά ήπειρο ενώ η ψυχική νόσος αποτελεί το 20% του φορτίου ασθενειών και επηρεάζει έναν στους τέσσερεις ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα παραπάνω επισημαίνονται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - αναδημοσίευση απο το Newsbeast.gr

κάντε κλικ εδώ




Αυξάνονται οι επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες , δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν σήμερα, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ - Η ΑΥΓΗ 8/10/11

κάντε κλικ εδώ


Καμία πρόσληψη, αλλά και εφεδρεία είναι η "υπόσχεση" του Ανδρέα Λοβέρδου στους ασθενείς και τους εργαζόμενους στους εποπτευόμενους φορείς της υγείας κατά των εξαρτήσεων και στους φορείς ψυχικής υγείας.

ΠΑΤΡΑ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ - thebest.gr 7/10/11

κάντε κλικ εδώ


Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για να μπορέσουν να συλλάβουν τον γιο που οπλοφορούσε

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Η ΑΥΓΗ 7/10/11

κάντε κλικ εδώ



Αγωνιώδες σήμα κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας εξέπεμψαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ - protothema.gr 6/10/11

κάντε κλικ εδώ


Η φτώχεια δεν φέρνει μόνον γκρίνια - κατά τη λαϊκή ρήση - φέρνει και ψυχικές διαταραχές. Φέρνει και περισσότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οδηγεί συχνότερα στη διάλυση γάμων και οικογενειών. Συσχετίζεται με τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, και υπό το βάρος αυτής της ψυχικής πίεσης οι Έλληνες βιώνουν περισσότερο από ποτέ την αδιαφορία της πολιτείας η οποία συρρικνώνει τις ψυχιατρικές δομές και μειώνει τα κονδύλια για την ψυχική υγεία.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5/10/2011

κάντε κλικ εδώ


Δραματικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία του ελληνικού πληθυσμού.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΕΘΝΟΣ 5/10/2011

κάντε κλικ εδώ


 
Μόνο με την τήρηση αυστηρών ιατρικών, εισαγγελικών και δικαστικών προϋποθέσεων θα πραγματοποιείται ο αναγκαστικός εγκλεισμός των ψυχικά ασθενών. Απαράδεκτη και η πρακτική της μεταφοράς τους από την αστυνομία και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό.




ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 210 ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5/10/2011

κάντε κλικ εδώ


Αποδεικνύεται η αδιέξοδη για ασθενείς και εργαζόμενους πολιτική, που ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΠΕΤΣΟ)ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - protothema.gr 4/10/2011

κάντε κλικ εδώ
 



Χωρίς φροντίδα παιδιά, ψυχικά ασθενείς και ΑΜΕΑ!


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟ ΤΡΕΛΑΔΙΚΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ Ή ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ; - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 29/9/2011

κάντε κλικ εδώ



Το αδειανό πουκάμισο της Ψυχι­ατρικής Μεταρρύθμισης το στέ­νεψε υπερβολικά η κρίση, και οι επιτελείς της Υγείας αδυνατούσαν από καιρό να το φορέσουν κάτω απ’ τα πέν­θιμα κουστούμια τους και να βγουν μ’ αυτό στη γύρα για νέες επιδοτήσεις και πακέτα…