Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ, ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - αναδημοσίευση απο rizospastis.gr 20/9/12

κάντε κλικ εδώ
 
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
 
Απόλυτη απουσία κρατικής πρόνοιας
 
Απόλυτη είναι η απουσία κρατικής πρόνοιας για τους ανοιακούς ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς δημόσιες δομές που να παρεμβαίνουν σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Οι περιορισμένες δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ από ΜΚΟ, απειλούνται με κλείσιμο λόγω κουρέματος της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 45% στο όνομα της κρίσης. Στον αέρα και οι περίπου 250 εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, που παραμένουν για 6 μήνες απλήρωτοι και ετοιμάζονται για επισχέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτέμβρη. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι εταιρειών που διατηρούν δομές σε έξι πόλεις της χώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς είπε ότι σκέφτεται να μεταφέρει τους ανοιακούς ασθενείς στα κρεβάτια των ψυχιατρείων που αδειάζουν. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αφενός μεν συμφώνησαν αφετέρου εξέφρασαν και την επιθυμία να προσδιορίσουν οι ίδιες τα κριτήρια - όπως εισοδηματικά - για την εισαγωγή των ανοιακών στα ψυχιατρεία.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ "ΑΡΓΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - αναδημοσίευση απο ygeia360.gr 18/9/12

κάντε κλικ εδώ




Σε πολύ υψηλούς τόνους και με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις υποδέχτηκε την Τρίτη 18/9 ο Υπ.Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τους εκπροσώπους του Δικτύου "Αργώς". Ο Υπουργός Υγείας απείλησε ότι θα στείλει το ΣΔΟΕ να ελέγξει το σύνολο των φορέων των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων κάνοντας σαφές ότι είναι αποφασισμένος να στείλει υποθέσεις στον εισαγγελέα.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - αναδημοσίευση απο tvxs.gr 15/10/12

κάντε κλικ εδώ





Η διογκούμενη κοινωνική και οικονομική κρίση έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε διπλασιασμό των αυτοκτονιών και αύξηση των καταθλίψεων κατά 25%. Την ίδια ώρα, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς η χρηματοδότηση των φορέων ψυχικής υγείας για το 2012 έχει μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα οι δομές να μην μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα. Μπροστά στο αδιέξοδο, οι φορείς προειδοποιούν και καλούν την πολιτική ηγεσία να δώσει μια ουσιαστική απάντηση στην επερχόμενη «τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση». Για το θέμα μίλησε στο tvxs.gr ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε την Παρασκευή συνάντηση για το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 


Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - αναδημοσίευση imerazante.gr 14/9/12

κάντε κλικ εδώ




 ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Σε στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση» που λειτουργεί στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, καθώς τους οφείλονται οι μισθοί των τελευταίων πέντε μηνών. Στη μονάδα στη Ζάκυνθο εργάζονται συνολικά έξι άτομα, τρεις ψυχολόγοι, μία επισκέπτρια υγείας, μία κοινωνική λειτουργός και ένας διοικητικός υπάλληλος. Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας στην πρωτεύουσα, ενώ η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε από την ολομέλεια του Δικτύου «ΑΡΓΩ» στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς Ιδιωτικού Δικαίου που λειτουργούν μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”

www.imerazante.gr

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΛΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - αναδημοσίευση απο madata.gr 14/9/12

κάντε κλικ εδώ




Η οικονομική κρίση και η επίδρασή της στην υγεία δείχνει να είναι το νέο «καυτό μέτωπο» της επιστημονικής έρευνας, η οποία τελικά επιβεβαιώνει όσα παρατηρούμε γύρω μας αλλά και στο ίδιο μας το σπίτι.
Νέα έρευνα λοιπόν του Πανεπιστημίου του Νότινχαμ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πνίγονται στα χρέη είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχολογικά προβλήματα ή να βασανίζονται από σοβαρό στρες.





ΟΙ ΑΝΟΪΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - αναδημοσίευση απο healthierworld.gr 14/9/12

κάντε κλικ εδώ


Επί των ημερών μας, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έφερε στο προσκήνιο τις άνοιες, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60% του συνόλου) ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7.300.000 και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως, οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 36.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.000 μέχρι το 2050. Ενδεικτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - αναδημοσίευση απο newsbeast.gr 13/9/12

κάντε κλικ εδώ

 

 

Σε κινητοποιήσεις σήμερα το προσωπικό

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο οι μονάδες του δικτύου ψυχικής υγείας «Αργώ» καθώς, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, οι προμηθευτές και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων 10 μήνες, ενώ οι μονάδες κινδυνεύουν με διακοπή όλων των παροχών από τις ΔΕΚΟ.

«Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ακύρωσης όλων των επιτευγμάτων της», αναφέρει το δίκτυο σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως στις μονάδες υπάρχουν προβλήματα ακόμα και στη σίτιση των φιλοξενούμενων και προειδοποιώντας για τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση.




Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΑ, Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - αναδημοσίευση απο thebest.gr 7/9/12

κάντε κλικ εδώ




Αλλαγή πλεύσης απο το Δ.Σ. του ΣΟΨΥ Πάτρας μετά τη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον Δήμαρχο της Πάτρας Γιάννη Δημαρά αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απο την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του.

Η Πρόεδρος του ΣΟΨΥ Αγγέλα Τριανταφύλλου δηλώνει ότι "παραμένει στην διακριτική ευχέρεια-διάθεση του Συλλόγου, επωμιζόμενη το όποιο προσωπικό κόστος" και κατά συνέπεια ο Σύλλογος επαναλειτουργεί από σήμερα το απόγευμα.


ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - αναδημοσίευση απο tvxs.gr 7/9/12

κάντε κλικ εδώ




Εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα, αποστέλλει την Πέμπτη το δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ». Σαράντα φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται 216 δομές καταγγέλλουν ότι μετά τη μείωση κατά περίπου 50% της πίστωσης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το έργο τους καταρρέει και ακυρώνεται στην πράξη. Την ίδια ώρα, απομακρύνεται από τη θέση του αρμόδιου εθνικού εκπροσώπου της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο διδάκτωρ του τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης δρ Στέλιος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε καταγράψει τις επιπτώσεις των οικονομικών περικοπών στις δομές ψυχικής υγείας.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΡΗΤΗ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΡΟΛΑΒΑΝ 7 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ - αναδημοσίευση απο rethymnoguide.gr 4/9/12






Της Κατερίνας Μηναδάκη
 Οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη σήμαναν συναγερμό στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο Ηράκλειο αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ψυχιατρικά περιστατικά στην πόλη αλλά και στα περίχωρα.
Η πρώτη Δευτέρα του πρώτου μήνα του Φθινοπώρου ήταν αρκετά δύσκολη για τους ανθρώπους της ψυχικής υγείας αλλά και για τους ασθενείς.