Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΕΦΗΜ. ΕΘΝΟΣ 29/1/2009

κάντε κλικ εδώ

Σε επιτήρηση μπαίνει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Υγείας συγκροτεί φορέα παρακολούθησής της, ενώ με το θέμα ασχολείται και ο αρμόδιος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζορτζ Κίντζελε.

Η χώρα μας αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να «παγώσουν» τα κοινοτικά κονδύλια για ολόκληρο το πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια», εξαιτίας προβλημάτων χρηματοδότησης των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το θέμα συζήτησαν χθες οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος και Μαρία Τροχάνη, στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κίντζελε. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις ιδιωτικές δομές, στις οποίες φιλοξενούνται 3.000 αποασυλοποιημένοι ασθενείς.

Οι γενικοί γραμματείς τον διαβεβαίωσαν ότι τα ζητήματα που προέκυψαν αντιμετωπίζονται με σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη συγκρότηση μονάδας παρακολούθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Μετά τις διαβεβαιώσεις, η Κομισιόν δεν θα προχωρήσει τελικά σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια».

Την ίδια ώρα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της Αττικής. Το «Δαφνί» και το «Δρομοκαϊτειο» δέχονται επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά από τη μισή Ελλάδα, καθώς έχει κλείσει μία σειρά ψυχιατρείων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.