Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/8/2009

κάντε κλικ εδώ

Είναι πλέον γεγονός: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, μετά από δεκατρία χρόνια λειτουργίας, «διώκονται» από το κέντρο της Αθήνας εις το όνομα της τάξης και της αισθητικής!

Εντός δεκαπενθημέρου μεταφέρεται η μονάδα της οδού Σοφοκλέους στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Επεται η Ερεσού των Εξαρχείων (πρώτη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, ιδρύθηκε το 1996) ακολουθώντας μέρος της Καποδιστρίου, που οδεύει προς το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί.

**Οι αντιδράσεις από τους φορείς είναι πολλές και έντονες. Αντιτείνουν ότι στα νοσοκομεία πρέπει να δημιουργούνται νέες μονάδες, για να απεγκλωβιστεί με αυτό τον τρόπο η λίστα αναμονής (5.000 άτομα - 5 χρόνια αναμονής). Υποστηρίζουν επίσης ότι, «εάν το υπουργείο Υγείας ήθελε να επιβάλλει την "τάξη" έξω από τις μονάδες και να απομακρύνει τους εμπόρους ναρκωτικών, έπρεπε να καταργήσει την ελαστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ από το 2003, με απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου, την παράλληλη χρήση (υποκατάστατα και άλλες ουσίες). Αντίθετα το υπουργείο, με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις, ανοίγει άλλες πληγές, γεγονός που αποδεικνύει την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής».

Συνύπαρξη με το ψυχιατρείο

Χρόνια ήταν γνωστή στους πάντες η προβληματική εικόνα που παρουσίαζε το κέντρο της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την περιοχή μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου για πολιτικούς λόγους ενστερνίστηκε ακραίες απόψεις που προέτρεπαν σε «καθαρισμό» της Αθήνας. Στο «πλαίσιο των μέτρων για την παράνομη μετανάστευση», τη μεταφορά των μονάδων πρώτος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, αλλά αναρμόδιος για πολιτικές υγείας, Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Το υπουργείο Υγείας, αν και γνωρίζει καλά τα προβλήματα που έχουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, δεν δίστασε να δώσει το πράσινο φως για τις «μετακομίσεις».

**Στο Ψυχιατρείο Αττικής, αρχές Αυγούστου, άρχισαν ξαφνικά οι μπουλντόζες να σκάβουν θεμέλια, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι του ιδρύματος και η θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω», που στεγάζεται εκεί, αλλά και δέκα δήμοι της Δυτικής Αττικής.

Ολοι συμφωνούν ότι μια ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων υποκατάστασης στο ΨΝΑ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ουσία της αποκαλούμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», αφού οδηγεί στην υπερσυσσώρευση ατόμων σε μια ήδη επιβαρυμένη πληθυσμιακά δομή όπως το ψυχιατρείο. Επιπροσθέτως, η απόφαση δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη στον ίδιο χώρο της 18 Ανω, του μεγαλύτερου στεγνού προγράμματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας που επί 25ετία λειτουργεί εκεί, με επιτυχία, πρόγραμμα του.

**Η Κατερίνα Μάτσα, η επιστημονική υπεύθυνη του 18Ανω, μας ενημερώνει ότι «αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο με τους φορείς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο ψυχιατρείο. Δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο προγράμματα με αντίθετη φιλοσοφία. Οπως δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή οι προμηθευόμενοι υποκατάστατα του ΟΚΑΝΑ με τον πληθυσμό των νοσηλευόμενων ψυχασθενών. Αφού ξεμπέρδεψαν με τους μετανάστες, προχωρούν αντιμετωπίζοντας τους χρήστες σαν να είναι σκουπίδια που πρόκειται να κρύψουν στις αποθήκες ψυχών του Δαφνίου για να μη λερώνουν την Αθήνα».

Οι εργαζόμενοι του ψυχιατρείου δεν δέχονται να δημιουργηθεί μονάδα του ΟΚΑΝΑ, καθώς το νοσοκομείο αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

**Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γ. Φωτεινόπουλος, πιστεύει ότι η μεταφορά των μονάδων θα αλλάξει την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και δεν θεωρεί «συγκατοίκηση» το πρόγραμμα 18 Ανω με τον ΟΚΑΝΑ, όταν η έκταση που βρίσκεται το ψυχιατρείο είναι αχανής και προσθέτει: «Αλλωστε, αυτή τη στιγμή μονάδες στην Αθήνα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Δεν επιλέγει ο ΟΚΑΝΑ πού θα εγκατασταθούν οι μονάδες του, αυτό είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας. Σας θυμίζω, όμως, ότι στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη συνυπάρχουν αρμονικά και τα δύο προγράμματα. Η κατασκευή της νέας αυτής μονάδας στο ψυχιατρείο θα αρχίσει όταν λυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα που προέκυψαν. Και μην ξεχνάμε ότι δεν καταργείται η μονάδα της Καποδιστρίου, μέρος της μεταφέρεται. Θα μεταφερθεί όμως εξ ολοκλήρου η μονάδα της Ερεσού (300 άτομα) που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα Εξάρχεια».

«Νέα μονάδα αντί μετακόμισης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, Γ. Κακλαμάνης, τονίζει ότι είναι αντίθετοι στις αποφάσεις του υπουργείου. «Η μεταφορά της Καποδιστρίου στο ΨΝΑ είναι απαράδεκτη. Λογικό είναι να παραμείνει η Σοφοκλέους στη σημερινή της θέση και στο "Σωτηρία" να εγκατασταθεί νέα μονάδα, η οποία θα απορροφήσει από τη λίστα 700 άτομα. Μόνο για αυτόν τον λόγο δεχόμαστε δημιουργία μονάδων στα νοσοκομεία! Ανθρωποι πεθαίνουν στη λίστα και η ηγεσία αδιαφορεί. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;»

**Επισκεφθήκαμε το κτίσμα του ΟΚΑΝΑ που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο «Σωτηρία» και διαπιστώσαμε ότι είναι εντελώς αποκομμένο από το κεντρικό νοσοκομείο. Υπάρχει αυτόνομη εξωτερική είσοδος από τη Μεσογείων κοντά σε δύο εξόδους του μετρό, η οποία συνδέεται με μια πεζογέφυρα 30 μέτρων. Οπως μας εξήγησε η αρμόδια μηχανικός, Μαρία Κλωναράκη, τοποθετείται σε 800 τετραγωνικά σε περιφραγμένο χώρο και είναι κλιματιζόμενη και οι τουαλέτες θα ελέγχονται με ειδικές κάμερες. Περιέχει, εκτός από χώρους αναμονής, το παθολογικό ιατρείο, τμήμα της ουροληψίας, ξεχωριστά δωμάτια για τη χορήγηση βουπρενορφίνης και μεθαδόνης, 20 δωμάτια για τους θεραπευτές.