Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΑΡΓΩΣ - αναδημοσίευση kathimerini.gr 26/5/12

κάντε κλικ εδώ


Της Πεννυς Μπουλουτζα

Την κατάργηση των πέντε ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, έως το 2015, περιγράφει το εθνικό σχέδιο δράσης «Ψυχαργώς Γ΄» 2011-2020, που εγκρίθηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εγκριθεί και δρομολογηθεί η ανάπτυξη 100 προστατευόμενων διαμερισμάτων -με πόρους του ΕΣΠΑ- προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτά οι 321 «ασυλοποιημένοι» ασθενείς στα 9 τμήματα χρονίων πασχόντων των Δαφνίου, Δρομοκαΐτειου και Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης και Τρίπολης. 




 Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν μεταφερθεί 2.689 ασθενείς στις 450 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της χώρας. Ηδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους φορείς που θα λειτουργήσουν μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα 15 διαμερίσματα, ενώ το πλάνο είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ξεκινήσει η λειτουργία και των 100 νέων δομών. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: αφενός καλύτερες υπηρεσίες για τους πάσχοντες, αφετέρου «απελευθέρωση» προσωπικού των ψυχιατρείων το οποίο θα καλύψει π.χ. ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων, όπου παρατηρούνται ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή που προωθείται η ανάπτυξη νέων δομών, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στη χρηματοδότηση των ήδη υφιστάμενων, που την τελευταία διετία είδαν να μειώνεται το προσωπικό τους κατά 20%, είτε λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων απλήρωτων εργαζόμενων είτε λόγω αναγκαστικών περικοπών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του δικτύου δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΑΡΓΟΣ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, «οι δομές δεν λειτουργούν πλέον από πλευράς προσωπικού όπως το 2008», και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι σύνηθες φαινόμενο να εργάζονται νοσηλευτές μονοβάρδιες, όταν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα ανά βάρδια. 

Το πιο τραγικό παράδειγμα είναι το περιστατικό των περασμένων Χριστουγέννων, όπου νοσηλευτής που εργαζόταν σε ξενώνα δημόσιου φορέα πέθανε από έμφραγμα και τον ανακάλυψε έπειτα από οκτώ ώρες η επόμενη βάρδια. Μπορεί προς το παρόν να μην έχει κλείσει δομή, ωστόσο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις είτε συγχωνεύσεων είτε μεταφοράς ευθύνης λειτουργίας από φορείς που δεν άντεξαν την έλλειψη χρηματοδότησης. Για οικονομικούς λόγους, το Δρομοκαΐτειο “μετακόμισε” ξενώνα που διατηρούσε στην κοινότητα, σε κτίριο εντός του νοσοκομείου!».


Αβεβαιότητα
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη, για το 2012 ο εγγεγραμμένος προϋπολογισμός για τη λειτουργία μονάδων που λειτουργούν ΝΠΙΔ ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 92 εκατ. που είχαν ζητηθεί. Με παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Υγείας Μ. Μπόλαρη, διατέθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που βοήθησε τις μονάδες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα προηγούμενων ετών. Ο ίδιος είχε ζητήσει και είχε λάβει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω της πολιτικής κατάστασης, είναι αβέβαιο τι θα γίνει τελικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ψυχαργώς Γ΄», που εγκρίθηκε πριν από 20 ημέρες από τον κ. Μπόλαρη, προβλέπει -μεταξύ άλλων- ανάπτυξη Κέντρων Ψυχικής Υγείας, κινητών μονάδων και ψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία. 

Μάλιστα προβλέπεται, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ειδικές δομές για ολιγοήμερη νοσηλεία ψυχικά ασθενών, η διάθεση 2-5 κλινών άλλης κλινικής π.χ. παθολογικής. Επίσης, περιγράφονται προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας σε ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο. 

Στόχος, να μειωθούν οι επανεισαγωγές ασθενών σε ψυχιατρικά τμήματα.