Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ - αναδημοσίευση απο Newsit.gr 24/6/2012

κάντε κλικ εδώ




Η κρίση αποδυναμώνει τις ψυχιατρικές δομές της χώρας και - έστω και έμμεσα - μπορεί να οδηγεί στην αυτοκτονία πολίτες που χρειάζονταν βοήθεια



Στην Κρήτη οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας υπολειτουργούν. Ενα ραντεβού με ψυχίατρο μπορεί να σκαλώσει μέχρι και δύο μήνες στην αναμονή.

Από το 2006 μέχρι σήμερα η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου είχε μόνον έναν αυτόχειρα ανάμεσα στους ασθενείς που παρακολουθούσε. Από τους υπόλοιπους 40 αυτόχειρες αυτής της περιόδου κανένας δεν είχε ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς. Εκ των υστέρων, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Μανώλη Καναβάκη, αρκετές οικογένειες προσκόμιζαν στοιχεία που έδειχναν τις αυτοκτονικές τάσεις των συγγενών τους.

Πρόσφατα στην Κρήτη νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική επιχειρηματίας που είχε λάβει δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ και ήθελε να αυτοκτονήσει καθώς αδυνατεί να το αποπληρώσει. Συνήθως οι περισσότεροι αυτόχειρες βρίσκονταν ηλικιακά στην ομάδα άνω των 65 ετών, κάτι σύνηθες στατιστικά.

Ωστόσο, το 2011 στην Κρήτη μετατοπίστηκε ο κυρίως όγκος των αυτοχείρων στις ηλικίες 40-60 ετών, τις πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτά τα δεδομένα έχουν θέσει σε εγρήγορση τους ειδικούς στο νησί. Πάντως, όπως λένε, είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. Εστιάζουν τώρα στην πρόληψη. «Οι αυτοκτονίες πρέπει να προβάλλονται με προσοχή από τα Μέσα. Δεν χρειάζονται περιττές λεπτομέρειες και γλαφυρή απεικόνιση της πράξης», λέει η ψυχολόγος Αναστασία Καστανάκη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συμμόρφωση των αυστριακών ΜΜΕ στην αποφυγή της προβολής των αυτοκτονιών είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν το 2004 οι αυτόχειρες κατά 75% στο μετρό της Βιέννης και κατά 20% στην ευρύτερη πόλη