Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19/2/2009

κάντε κλικ εδώ

Σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον χώρο των συνεργείων καθαρισμού, εκπρόσωποι της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και της «Πρωτοβουλίας 90 πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» πραγματοποιούν συχνά παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, ζητώντας από τις διοικήσεις τους τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού.

Χθες το πρωί βρέθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και συναντήθηκαν με τον διοικητή του Αθ. Κοσμόπουλο ο οποίος, σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία», δήλωσε ότι όποτε η διοίκηση επιχείρησε να ελέγξει την εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του νοσοκομείου, αυτό δεν επετεύχθη γιατί οι υπεύθυνοί της επικαλέστηκαν «προσωπικά δεδομένα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας από τους οποίους -κατά την «Πρωτοβουλία»- προκύπτουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εταιρεία καθαρισμού.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον διοικητή να τους δώσει τη σύμβαση έργου που έχει υπογράψει το ΨΝΑ με την εταιρεία καθαρισμού και ενώ στην αρχή δεσμεύτηκε ότι θα τη στείλει στα γραφεία της ΠΕΚΟΠ, στη συνέχεια αρνήθηκε να το κάνει. Το μεσημέρι η διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ απάντησε στις συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ ότι το αίτημά τους παραπέμπεται στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει ότι κατά παράβαση του άρθρου 5 του 2690/99 ο διοικητής αρνείται να δώσει στην ΠΕΚΟΠ δημόσια έγγραφα.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιούνται συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή σε ένδειξη συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.