Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/7/2009

κάντε κλικ εδώ

Καταγγελτικό για την Ελλάδα το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του BBC για τις συνθήκες των δημόσιων ψυχιατρείων, υπογραμμίζει ότι 20 χρόνια μετά το μεγάλο σκάνδαλο για το κολαστήριο της Λέρου, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Γίνονται μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα αλλά ασθενείς παραμένουν δεμένοι στα κρεβάτια τους για ώρες. Είναι απαράδεκτο και λυπηρό που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει στο BBC ο Ευρωπαίος επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, Χλόη Χατζηματθαίου, επισκέφθηκε το Δρομοκαΐτειο και μίλησε με τον ψυχίατρο Γιώργο Αστρινάκη.

«Νόμιζα ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιείται», γράφει η Χατζηματθαίου, «λόγω της εξωτερικής του κατάστασης -τοίχοι του καταρρέουν και σπασμένα παραθυρόφυλλα».

Ο Αστρινάκης δηλώνει: «Εάν είχα ένα βρώμικο δωμάτιο στο σπίτι μου, θα ήθελα να το κρύψω από τους επισκέπτες. Ομως η κλινική είναι δημόσια και το κοινό πρέπει να ξέρει πού θα καταλήξει εάν αρρωστήσει». Ο ψυχίατρος αλλά και νοσοκόμες μιλούν για ασθενείς που τους δένουν στα κρεβάτια τους, ενώ υποστηρίζουν ότι, λόγω ελλείψεων στο προσωπικό ανιστοιχούν μόνο δύο νοσοκόμες σε κάθε 30 ασθενείς.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τα θέματα των δημόσιων ψυχιατρείων, αλλιώς θα μειώσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα κοινωνικά προγράμματα. Ειδικά μετά το σκάνδαλο της Λέρου, η Ελλάδα προχώρησε προς κάποιες μεταρρυθμίσεις αλλά οι ρυθμοί προόδου έχουν «πέσει», «μπορούμε να πούμε ότι παρατηρείται και οπισθοχώρηση».

Ο δρ Παύλος Θεοδωράκης, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα Υγείας στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παραδέχεται ότι υπάρχουν «τεράστια προβλήματα» αλλά υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από 20 χρόνια. Ενδειξη προόδου θεωρεί τη λειτουργία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, του οικοτροφείου Αθήνα, στο οποίο 25 μέλη προσωπικού φροντίζουν 15 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.