Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΔΑΦΝΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/11/2009

κάντε κλικ εδώ

Ενα βήμα πριν από τη σύλληψη έφτασαν χθες γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών στο Δαφνί, καθώς, ωθούμενοι από το εσωτερικό αδιέξοδο που επικρατεί στο υπερφορτωμένο και χρεωμένο με 37 εκατομμύρια ευρώ ψυχιατρείο και όντας απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από τον περασμένο Ιούλιο, έκλεισαν χθες σε ημέρα εφημερίας τις πύλες του ιδρύματος όπου έφταναν και με εισαγγελικές παραγγελίες πάσχοντες άνθρωποι.

Οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, μαζί με τους νοσοκομειακούς ψυχολόγους, σε μια μαζική κινητοποίηση και επίσχεση εργασίας -δεν δουλεύουν πια ούτε τα τακτικά ιατρεία- δέχτηκαν να περάσει ένα μόνο επείγον περιστατικό, ενώ πολιορκούνταν από τουλάχιστον 15 αστυνομικούς που φαίνονταν αποφασισμένοι να προβούν σε δραστικές κινήσεις. Δήλωσαν δε πως ούτε την Παρασκευή θα γίνει εφημερία στο Δαφνί.

Σοβαρό πρώτο δείγμα γραφής της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου θεωρούν σύσσωμοι οι γιατροί του ΨΝΑ τη σιωπή, αν όχι παγερή αδιαφορία, απέναντι στο επισήμως γνωστοποιημένο αίτημά τους να βρεθεί λύση για το έλλειμμα των 248.000 ευρώ που αναλογούν στις δεδουλευμένες εφημερίες τους για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, τις οποίες κινδυνεύουν εάν παρέλθει το τρέχον οικονομικό έτος να χάσουν. Οπως φαίνεται να γίνεται και με τις εφημερίες των νοσοκομειακών ψυχολόγων από τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2008, οι οποίες ακόμη χρεωστούνται. Ας σημειωθεί ότι οι ετήσιες εφημερίες γνωστοποιούνται κάθε Δεκέμβριο και εγκρίνονται από το υπ. Υγείας το οποίο οφείλει να εξασφαλίζει και το ανάλογο κονδύλι, έστω και συμπληρωματικά.

«Η πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση οδεύει με γρήγορα βήματα σε ψυχιατρική απορρύθμιση», υπογράμμισε ο ψυχίατρος, μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι, πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης των νοσοκομειακών γιατρών, το ίδιο το ψυχιατρικό σύστημα υπολειτουργεί υπερβαίνοντας, σε ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δομές, κάθε όριο, με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται ιδρυματικά χαρακτηριστικά, καθήλωσης και άλλα απαράδεκτα μέτρα σε βάρος ασθενών. «Μόνο στο Δαφνί υπάρχουν 400 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού», τόνισε.

Αμεση συνάντηση με την υπουργό και το επιτελείο της θα διεκδικήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δαφνί, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο διεκδικώντας: άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, αναδρομική καταβολή της προσαύξησης της αμοιβής εφημεριών λόγω της αύξησης των βασικών αποδοχών - κάτι που εκκρεμεί από τις αρχές του 2009. Προκήρυξη θέσεων ιατρών όπως προκύπτουν από τις δεσμεύσεις του νόμου που έχει ψηφιστεί, βάσει των επιταγών της Ε.Ε., η οποία έχει κρίνει παράνομη την υφιστάμενη κατάσταση διεξαγωγής εφημεριών σ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας.