Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 11/12/2009

κάντε κλικ εδώ



"Οφείλουμε να κατανοήσουμε τους νέους ανθρώπους, την πραγματικότητά τους, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Οφείλει κανείς να κατονομάζει τα αίτια και να μην τα αφήνει στην ομίχλη".

Αυτό τόνισε χθες ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής Ν. Τζαβάρας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) για να ανακοινώσει τη λειτουργία της νέας ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111.

Η γραμμή δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ζητήσουν βοήθεια για θέματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να επικοινωνήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να παραπεμφθούν σε κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όταν κρίνεται σκόπιμο.

Πρόκειται για έναν αριθμό ατελούς κλήσης, τον οποίο μπορεί να καλέσει κάθε παιδί ή έφηβος ηλικίας μέχρι 18 ετών, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., με την προοπτική να διευρυνθεί η λειτουργίας της και τις πρωινές ώρες. Στις κλήσεις απαντούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας σε θέματα παιδιών και εφήβων. Ο αριθμός έχει εκχωρηθεί έως σήμερα σε 14 τηλεφωνικές γραμμές 14 ευρωπαϊκών χωρών (Φινλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ουγγαρία, Δανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Πολωνία, Ελλάδα και Εσθονία).

Στον δικό της χαιρετισμό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Αλ. Γρηγοριάδου έκανε λόγο για "υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία πολλών από τις δομές Ψυχικής Υγείας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους" και επεσήμανε ότι "οι ανάγκες είναι μεγάλες, αλλά οι υπηρεσίες ελάχιστες", ενώ ο διευθυντής της πανεπιστημιακής παιδοψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Αγ. Σοφία" Γερ. Κολαϊτης υπογράμμισε ότι "η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας κοστίζει περισσότερο από την αντιμετώπισή τους".