Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 18/2/2010

κάντε κλικ εδώ


Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εξασφαλίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια που καλύπτουν το σύνολο των οφειλών του για το 2009 και μία... "σημαντική χρηματοδότηση" για το 2010, σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, έδωσε χθες η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακόμη και νέα προσφυγή στην Κομισιόν μελετούν οι φορείς της αποασυλοποίησης

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπρόσωποι των φορέων της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων εμφανίζονται "επιφυλακτικά αισιόδοξοι", όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, και έχουν ζητήσει από τη Φ. Γεννηματά να τους καταθέσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο να προκύπτει ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων κονδυλίων τα οποία επικαλείται η υφυπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Α" ο πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ", Μεν. Θεοδωρουλάκης, "εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουμε έγγραφη επιβεβαίωση των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταθέσουμε καταγγελία στην Κομισιόν για καταπάτηση του μνημονίου υπουργείου Υγείας - επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Βλ. Σπίντλα, για τη στήριξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η κατάσταση στον χώρο εξακολουθεί να είναι τραγική".

Η Φ. Γεννηματά εξέφρασε χθες την αισιοδοξία της στους βουλευτές της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ότι, με τη λειτουργία του νέου συστήματος διαχείρισης και τον εξορθολογισμό των σχετικών δαπανών, το κόστος για την ψυχική υγεία δεν θα ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ για το 2010...

Η πραγματικότητα είναι ότι οι φορείς αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων εκτιμούν στα 97 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος για τη λειτουργία των δομών μέσα στο 2010, ενώ η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει τη χορήγηση 105 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταστεί επίσης δυνατή η ίδρυση και η λειτουργία ενός μικρού αριθμού νέων δομών αποασυλοποίησης και ψυχικής υγείας. Με δεδομένο ότι οι φορείς της αποασυλοποίησης θα αρχίσουν φέτος να εισπράττουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται ότι οι ανάγκες της απ' ευθείας χρηματοδότησης του συστήματος από το υπουργείο Υγείας ανέρχονται πράγματι στα 85 εκατ. ευρώ περίπου για το 2010, ποσό το οποίο η κυβέρνηση μένει να αποδείξει ότι προτίθεται να καταβάλει τελικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίαν ασαφής διατύπωση της υφυπουργού Υγείας στην επιτροπή της Βουλής περί μίας... "σημαντικής χρηματοδότησης" για το 2010 γεννά σοβαρό προβληματισμό και έντονη ανησυχία στον χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται από τον Μάιο του 2009 σε επιτήρηση από την Κομισιόν σχετικά με την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, επιτήρηση που σφραγίσθηκε με το μνημόνιο υπουργείου Υγείας - επιτρόπου, Βλ. Σπίντλα. Μάλιστα, κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν αναμένεται στις 25 Φεβρουαρίου στη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξει την εφαρμογή του μνημονίου στο πρόγραμμα αποασυλοποίησης "Ψυχαργώ".