Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 24/2/2010

κάντε κλικ εδώ


Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ" εν όψει της σημερινής συνάντησής τους με τη Φ. Γεννηματά. Οι εκπρόσωποι των φορέων της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων αναμένουν ότι η υφυπουργός Υγείας θα τους δώσει τελικά σήμερα την έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια ύψους 17 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών της κυβέρνησης προς τους φορείς για το 2009.

Η συνάντηση των δύο μερών πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από την άφιξη κλιμακίου στελεχών της Κομισιόν στη χώρα μας, το οποίο θα ελέγξει την εφαρμογή του μνημονίου υπουργείου Υγείας - επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Βλ. Σπίντλα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση από τον Μάιο του 2009 σε αυτόν τον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της αποασυλοποίησης έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν δεν λάβουν σήμερα έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή των χρεών του 2009, θα καταθέσουν νέα προσφυγή στην Κομισιόν.

Η υφυπουργός Υγείας, πάντως, είναι ενοχλημένη από τη στάση του Δικτύου, καθώς θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της αποασυλοποίησης την αδικούν και υποτιμούν τις προσπάθειες που η ίδια έχει καταβάλλει για να τεθούν σε νέες βάσεις και να στηριχθούν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων.

Αναζητείται κλίμα εμπιστοσύνης

Πέρα από τις οικονομικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν, εκείνο το οποίο έχει ανάγκη ο χώρος της Ψυχικής Υγείας είναι η εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο έχει διαταραχθεί καίρια τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Η Ψυχική Υγεία είναι κατ' εξοχήν ο χώρος ο οποίος έχει ανάγκη από ηρεμία, συνέχεια, συνέπεια και χαμηλούς τόνους, καθώς κάθε κραδασμός έχει οδηνηρό αντίκτυπο στους ψυχικώς πάσχοντες, αλλά και τους θεραπευτές τους.

Δραματικές οι καθυστερήσεις

Η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση, στην οποία είχαν καταδικάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, δημιούργησε πολύ σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέλιψη του προγράμματος "Ψυχαργώ", με πρώτα θύματα τη δημιουργία νέων ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τη δημιουργία νέων Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), Κέντρων για ασθενείς με αυτισμό, με Αλτσχάιμερ κ.λπ. Το δίκτυο των κοινοτικών υπηρεσιών και δομών Ψυχικής Υγείας αναζητείται ακόμη, ενώ η ουσιαστική εγκατάλειψη της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια τον κίνδυνο της αναπαραγωγής του εγκλεισμού και του ιδρυματισμού, αλλά σε πιο μικρά άσυλα αυτή τη φορά.

Η ψυχιατρική εφημερία έχει καταρρεύσει

Η σοβαρή καθυστέρηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων έχει επίσης πολύ δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των υφιστάμενων ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων: Λειτουργούν σχεδόν καθημερινά με δεκάδες ράντζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών, δεδομένων, μάλιστα, των πολύ σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου έχει καταρρεύσει, ενώ η όψιμη "προσπάθεια" του πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου για την αναμόρφωσή της έμεινε στα χαρτιά. Η εξαγγελία της αναμόρφωσης είχε στόχο αποκλειστικά και μόνο να κατευνάσει τις δίκαιες και εύλογες διαμαρτυρίες των ψυχιάτρων και των νοσηλευτών για τις απερίγραπτες καταστάσεις που βιώνουν στις γενικές εφημερίες των δύο ψυχιατρείων της Αττικής και τις ειδικές εφημερίες των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων της περιοχής...