Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΜΟΝΟ 4 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29/5/2010

κάντε κλικ εδώ

Απλήρωτες εφημερίες· επισφαλείς ή καθόλου νοσηλείες; Στην απόφαση να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για την πραγματοποίηση μόνο 4 εφημεριών τον μήνα έχουν προχωρήσει οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών στο Δαφνί, ενώ επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν και οι ειδικευόμενοι.

Πέραν των πάγιων προβλημάτων ενός υποστελεχωμένου και υπερχρεωμένου νοσοκομείου, που όμως υπερφορτώνεται με περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα και καλείται να καλύψει και προνοιακές ανάγκες «τροφοδοτούμενο» με άστεγους ή ανοϊκούς ασθενείς, οι γιατροί αντιμετωπίζουν από πέρυσι τον Αύγουστο τις με το έτσι θέλω περικοπές των ήδη εγκεκριμένων από το υπουργείο δεδουλευμένων εφημεριών τους. Και αυτό σε μια εποχή κρίσης όπου οι ψυχιατρικές νόσοι γιγαντώνονται, αλλά και γενικότερα η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω ανέχειας, σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη αυξηθεί κατά 30%.

Ετσι κλειστές βρήκαν τις πόρτες του ψυχιατρείου όσοι είχαν την ανάγκη χθες να απευθυνθούν για νοσηλεία, ενώ παρά τις από εικοσαημέρου έγγραφες προειδοποιήσεις επιστημονικού προσωπικού και διοίκησης προς το υπουργείο, ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ασφαλούς εφημερίας, κανένα μέτρο δεν είχε ληφθεί.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί, αφού οι γιατροί του ΨΝΑ δηλώνουν ότι θα παρατείνουν την απόφασή τους αυτή μέχρι να βρεθεί λύση, καθώς στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας έχουν λάβει εδώ και μήνες όλων των ειδών τις διαβεβαιώσεις, που δεν έχουν τηρηθεί. Μάλιστα χαρακτήρισαν «αίσχος» τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και αυτές που αφορούν τους πλέον έως και υποσιτιζόμενους ασθενείς, τις περικοπές στις βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και στις βάρδιες ασθενοφόρων...

Δημιουργείται δε, όπως καταγγέλθηκε, ένας απίστευτος κυκεώνας ελλείψεων, που πλέον περιλαμβάνει και τις περικοπές στον πενιχρό μισθό και των ασθενών εργαζομένων σε εργασιακές θεραπευτικές δομές, οι οποίοι όπως κατήγγειλε δέκτης ψυχιατρικών υπηρεσιών από 3 ευρώ την ώρα περικόπηκε στα 2,35 ευρώ, ενώ η εργασία παρέχεται ανασφάλιστα και χωρίς καμία προσαύξηση.

Οι γιατροί που συγκεντρώθηκαν χθες σε διαμαρτυρία έξω από την πύλη στο Δαφνί επισήμαναν πως επί μήνες το νοσοκομείο έμεινε χωρίς διοίκηση, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται καμία κρίσιμη απόφαση. Επίσης, από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκε πως θα δοθούν στα νοσοκομεία, δόθηκαν μόνο τα 4 και από αυτά το Δαφνί δεν πήρε ευρώ, ενώ οι περικοπές που προβλέπονται στις απολαβές των γιατρών είναι εξωφρενικές, αγγίζοντας το 25% του μισθού τους