Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"ΟΧΙ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 8/6/2010

κάντε κλικ εδώ



Στα χέρια της υφυπουργού Υγείας, Φ. Γεννηματά, βρίσκεται από διμήνου το έγγραφο αίτημα του Δ.Σ. της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) για να επιτραπεί από το υπουργείο Υγείας η διακοπή της λειτουργίας τεσσάρων ξενώνων και ενός προγράμματος προστατευόμενου διαμερίσματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων, που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕ αιτείται αδείας για τη διακοπή της λειτουργίας των ξενώνων ενηλίκων "Θέτις", "Αριάδνη" και "Οδυσσέας", του ξενώνα εφήβων "Ίρις" και του προγράμματος προστατευόμενου διαμερίσματος ενηλίκων.

Στο έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρει ημερομηνία 15 Μαρτίου 2010, το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕ επικαλείται παρατεταμένη υποχρηματοδότηση των δομών εκ μέρους του υπουργείου Υγείας.

Φ. Γεννηματά: Έχουν πληρωθεί όλα

Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά εξηγεί στην "Α" μέσω στενών συνεργατών της: "Έχει δοθεί το 100% της χρηματοδότησης προς όλους τους φορείς δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων και, ως εκ τούτου, το αίτημα της ΕΨΥΠΕ έχει απορριφθεί".

Υπενθυμίζεται ότι για να διακοπεί η λειτουργία μιας δομής αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων απαιτείται η προηγούμενη άδεια του υπουργείου Υγείας, ενώ ο φορέας της δομής υποχρεούται να μεταφέρει τους φιλοξενούμενους σε αυτήν ψυχικώς πάσχοντες σε άλλη, ανάλογη δομή του.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. να αποπληρώνει πλέον τις δαπάνες για τη λειτουργία όλων των δομών με βάση τα απολογιστικά στοιχεία των φορέων και όχι με βάση τους προϋπολογισμούς τους και προκαταβολικά. Η υφυπουργός Υγείας αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει πληρώσει μέχρι πρότινος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν αντιστοίχιση σε πραγματοποιηθείσες δαπάνες εκ μέρους των φορέων!