Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ 23/8/2010

κάντε κλικ εδώ


Να μην ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ το κοινωνικό του πρόσωπο και να παραμείνει παρά τη δύσκολη συγκυρία στο πλευρό αυτών που έχουν ανάγκη, επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά και παραδέχεται πως με τα σκληρά μέτρα την πληρώνουν και αυτοί που δεν φταίνε.

Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η υφυπουργός αναφέρει πως στο πλαίσιο αυτό έχει καταθέσει στον Πρωθυπουργό πρόταση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας και υποστηρίζει πως το ΕΣΥ πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό. Δεν σχολιάζει όσα ακούγονται για το ενδεχόμενο υποψηφιότη- τάς της στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κρατώντας - όπως λέει- μόνον την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό της.

Ο τομέας της υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο των επισκέψεων της τρόικας. Η περικοπή δαπανών που ζητάνε και η αναβάθμιση του συστήματος υγείας που επιδιώκετε, πώς θα συμβαδίσουν; Τι λέτε στους πολίτες οι οποίοι φοβούνται πως θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν τα μέτρα;

Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν προσπαθούμε να τα ωραιοποιήσουμε. Εχουμε μειωμένους προϋπολογισμούς και προσπαθούμε να βελτιώσουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες ετών. Είναι μια άνιση μάχη, που όμως δίνουμε με πείσμα, με θέληση και με σταθερότητα.

Το ΕΣΥ δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επιλογή μας δεν είναι να μειώσουμε τις παροχές, αλλά να στηρίξουμε το σύστημα, έχοντας στη διάθεσή μας σαφώς λιγότερους πόρους.

Το κάνουμε με την περιστολή της σπατάλης, την αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης, τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ και με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που μπορεί να φέρει πόρους στο σύστημα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί, ότι πρέπει το ΕΣΥ να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό με όρους δημοσίου συμφέροντος. Οτι θα πρέπει να γίνει παραγωγικό. Παρά τις συζητήσεις για τα προβλήματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών στους γιατρούς και το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή υπέρ του ελληνικού λαού.
Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους; Ποιες είναι οι προκλήσεις στον τομέα της πρόνοιας;

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι ανάγκες πολλές. Τα μέτρα είναι σκληρά. Την πληρώνουν και αυτοί που δεν φταίνε. Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτους αυτούς που έχουν ανάγκη. Κανένας πολίτης δεν περισσεύει. Είμαστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος με μεγάλη ιστορία. Πάντα στο πλευρό αυτών που έχουν ανάγκη. Με δεσμεύσεις και αρχές. Ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Εχω στείλει στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις μου, για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας. Ενα σύστημα που δεν θα εξαντλείται στην παροχή επιδομάτων, αλλά θα προσφέρει και υπηρεσίες, θα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη.
Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο που θα συλλέγει όλα τα στοιχεία, θα υλοποιεί τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και θα αξιολογεί τις πολιτικές και τα αποτελέσματα. Εχω προτείνει να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος οικονομικός πόρος για την κοινωνική πρόνοια, στον οποίο θα κατευθύνονται τα χρήματα από τη φορολόγηση πηγών όπως τα αγαθά πολυτελείας και τα τυχερά παιχνίδια.
Την ίδια στιγμή, δημιουργούμε μια νέα αρχιτεκτονική που συμβαδίζει με τον Καλλικράτη και τις τέσσερις εθνικές πολιτικές για την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε κάθε περιφέρεια δημιουργείται ένας οργανισμός για την οικογένεια και το παιδί, ένας για τους ηλικιωμένους, ένας για τα άτομα με αναπηρία και ένας για τις υπόλοιπες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Βάζουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις με τις οποίες λειτουργούσε η πρόνοια.
Ακούμε συνεχώς για τις τεράστιες λίστες αναμονής στον ΟΚΑΝΑ. Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο υπουργείο Υγείας, δύο ήταν οι μεγαλύτερες αγωνίες των πολιτών: μια θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας και μια θέση σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Δώσαμε προτεραιότητα και στα δύο. Ανοίξαμε 95 κρεβάτια στις ΜΕΘ και βάλαμε έναν στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία να έχουμε δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις θεραπείας. Οι χρήστες είναι ασθενείς, έχουν δικαίωμα στη θεραπεία και δικαίωμα στη ζωή.

Προχωρούμε στην απογευματινή λειτουργία των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, στη συνταγογράφηση των σταθεροποιημένων χρηστών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις, στo άνοιγμα νέων μονάδων στα νοσοκομεία, αλλά και στη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε δημιουργήσει έξι νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων μέσα στα νοσοκομεία, στην Αθήνα και στην περιφέρεια.


ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτους αυτούς που έχουν ανάγκη

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Οι χρήστες που δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτοί ακριβώς που δεν μετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης
Αφήνει ανοιχτό το θέμα του Δήμου Αθηναίων
Είσαστε ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που μπορεί να αλλάξουν, καθώς το όνομά σας ακούγεται ως το επικρατέστερο για τον Δήμο Αθηναίων. Πώς βλέπετε μία επιστροφή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης;

Απ΄ όσα λέγονται και γράφονται, εγώ κρατώ την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό μου.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ
Πέτρος Καρκαβίτσας

Πώς απαντάτε στις επικρίσεις και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, όπως για παράδειγμα από τον Δήμο Αθηναίων;

Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας δεν αφορά μόνο τα ναρκωτικά, αλλά και το λαθρεμπόριο, τους παράνομους μετανάστες το trafficking, την εγκατάλειψη των τελευταίων ετών και οπωσδήποτε χρήζει σοβαρού σχεδιασμού και ενεργειών, και όχι μια δήλωση την εβδομάδα, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε και στις εκλογές. Η θέση μου ήταν και είναι καθαρή. Αυτοί που επιμένουν να μην «καταλαβαίνουν» κρύβονται πίσω από την απραξία και τον συντηρητισμό τους. Οι χρήστες που δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτοί ακριβώς που δεν μετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ πρέπει να περιφρουρούνται περισσότερο από την Αστυνομία, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι το βράδυ που το πρόβλημα είναι οξυμμένο, αυτές δεν λειτουργούν. Αντί να ρίχνουμε τους ανθρώπους στην πυρά, καλό είναι να περπατήσουμε, να συζητήσουμε μαζί τους. Περπάτησα στους δρόμους των ναρκωτικών και η ίδια πριν από λίγες εβδομάδες, γιατί ήθελα να δω με τα μάτια μου ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Γι΄ αυτό επεκτείνουμε τα προγράμματα street work και ενισχύουμε τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το 18 Ανω.

Ευαγγελία Κυριακάκη

Στον τομέα της ψυχικής υγείας η χώρα μας είχε μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση επί Νέας Δημοκρατίας. Θα στηρίξετε τη μεταρρύθμιση;

Βάλαμε κανόνες, αποπληρώσαμε τα χρέη και εξοικονομήσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση, προχωρούμε στην οργάνωση κλινικών σε γενικά νοσοκομεία. Πολλά έχουν γραφτεί για τα ράντζα στα νοσοκομεία, κανείς όμως δεν έχει μιλήσει για τα ράντζα στην ψυχική υγεία.

Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας.