Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - αναδημοσίευση απο το Newsbeast.gr

κάντε κλικ εδώ




Αυξάνονται οι επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες , δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν σήμερα, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, αλλά εκτιμούν ότι το μέσο και χαμηλό εισόδημα σχετίζεται άμεσα με αυτές.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών και επισήμαναν ότι σε αρκετές χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε, σε συνάρτηση με την ανεργία, σημαντική αύξηση αυτοκτονιών, κατά καιρούς.

Μάλιστα, τονίζουν ότι στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται: η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.

Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης.

Έρευνα, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.

Οι καθηγητές ψυχιατρικής δηλώνουν ότι προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή και θέτουν το θέμα της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Η δραματική περικοπή δαπανών για την ψυχική υγεία που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 50%, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, τόσο για το προσωπικό που θα απολυθεί, προπαντός όμως για τους ασθενείς που έχουν αποασυλοποιηθεί. «Τι θα γίνουν αυτοί οι ασθενείς; Θα ξαναγυρίσουν στο ψυχιατρείο; Θα ενταχθούν σε μεγαλύτερους «ξενώνες» (μικρογραφίες ψυχιατρείων); Θα παραμείνουν σε υποβαθμισμένους ξενώνες;» διερωτώνται οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι η υποχρηματοδότηση της ψυχικής υγείας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε:

• Αναστολή της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, που είναι το φίλτρο για την αποτροπή εισόδου των ασθενών στα ψυχιατρεία

• Υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών

• Επικρίσεις και κυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ που έχουν θέσει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «υπό επιτήρηση»

• Έκθεση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον κίνδυνο επιθέσεων ή και αποκλεισμού από τις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις (όπως έχει απειληθεί πολλές φορές στο παρελθόν)

• Οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποτροπές των ασθενών και την ανάγκη που θα προκύψει για ενδονοσοκομειακή φροντίδα

• Προπαντός όμως, μεγάλη οδύνη στους ανθρώπους που νοσούν και που θα νοσήσουν από ψυχικές διαταραχές στο μέλλον.