Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ - protothema.gr 6/10/11

κάντε κλικ εδώ


Η φτώχεια δεν φέρνει μόνον γκρίνια - κατά τη λαϊκή ρήση - φέρνει και ψυχικές διαταραχές. Φέρνει και περισσότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οδηγεί συχνότερα στη διάλυση γάμων και οικογενειών. Συσχετίζεται με τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, και υπό το βάρος αυτής της ψυχικής πίεσης οι Έλληνες βιώνουν περισσότερο από ποτέ την αδιαφορία της πολιτείας η οποία συρρικνώνει τις ψυχιατρικές δομές και μειώνει τα κονδύλια για την ψυχική υγεία.

Τις δραματικές αυτές επισημάνσεις έκαναν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

«Πού θα ξαναγυρίσουν οι ασθενείς; Στα πάρκα ή τα ψυχιατρεία;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΨΕ κ. Δημήτρης Πλουμπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα -όπου είναι διευθυντής- γεγονός που έχει επιπτώσεις στον χρόνο αναμονής. Ο κ. Πλουμπίδης είπε ότι η αναμονή για επίσκεψη έχει φτάσει τον ενάμισι μήνα έναντι μίας εβδομάδας που ήταν μέχρι πρότινος. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των νέων επισκεπτών του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, ανέφερε ότι το 50% αποτελείται από εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από τη δουλειά τους μέσα στον προηγούμενο χρόνο, ενώ ο κύριος όγκος των περιστατικών είναι κρίσης πανικού και άγχους.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι γενικά οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε δραματική αύξηση αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, γενικής νοσηρότητας, θανάτων και κατάθλιψης. Υπάρχει, επίσης, συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις προκύπτουν από τα στοιχεία του νοσοκομείου Αιγινήτειο τα οποία μαρτυρούν σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου.

Αύξηση των αυτοκτονιών και των φόνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, που διεξήχθη σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την οποία παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, κ. Πάνος Χριστοδούλου, κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από αυτοκαταστροφή ενώ αναφερόμενοι στο θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και γενικά της βελτίωσης των συνθηκών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους Έλληνες πολίτες, ανέφερεν ότι έχει περάσει από επώδυνες διαδρομές, όπως αυτή που διανύεται τώρα.

«Η υποχρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αναστολή της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, σε υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, σε επικρίσεις και κυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., σε έκθεση της επιστημονικής κοινότητας στον κίνδυνο επιθέσεων ή και αποκλεισμού από τις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, σε μεγάλη οδύνη στους ανθρώπους που νοσούν και θα νοσήσουν από ψυχικές διαταραχές στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.