Της Κατερίνας Μηναδάκη
Οι
πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη σήμαναν συναγερμό στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης
Βοήθειας στο Ηράκλειο αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ψυχιατρικά
περιστατικά στην πόλη αλλά και στα περίχωρα.
Η πρώτη Δευτέρα του πρώτου μήνα του
Φθινοπώρου ήταν αρκετά δύσκολη για τους ανθρώπους της ψυχικής υγείας
αλλά και για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε 4 ώρες, 5 άνθρωποι στην πόλη του Ηρακλείου βρέθηκαν σε κατάσταση κρίσης και χρειάστηκε η επέμβαση του ΕΚΑΒ και η μεταφορά τους στη μονάδα οξέων περιστατικών της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Άνθρωποι που δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τα παιγνίδια του μυαλού φαίνεται ότι βρέθηκαν μπροστά στο σκαλοπάτι ενός ακόμα Σεπτέμβρη και εκεί παρέδωσαν τα όπλα...
Εξάλλου σύμφωνα με τους ειδικούς η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι εποχές που η έναρξη τους σηματοδοτεί έξαρση των συναισθηματικών διαταραχών- ψυχώσεων. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη νευρολόγο – ψυχίατρο και διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής Χανίων κα. Μαίρη Τζανακάκη, γενικά το Φθινόπωρο και η Άνοιξη σηματοδοτούν τέτοιες εξάρσεις στις συναισθηματικές διαταραχές. Άνθρωποι που έχουν μανιοκατάθλιψη κάποιες φορές υποτροπιάζουν. Μιλάμε για συναισθηματικές διαταραχές, ψυχώσεις και για αυτό οι άνθρωποι που νοσούν τέτοιες περιόδους φροντίζουν σε συνεργασία με το γιατρό τους να ρυθμίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αν στο δημόσιο νοσοκομείο του Ηρακλείου μεταφέρθηκαν σε λίγες ώρες 5 άνθρωποι σε κατάσταση κρίσης, στους ιδιώτες ψυχιάτρους εμφανίζονται καθημερινά αμέτρητοι άνθρωποι ζητώντας βοήθεια για να ελέγξουν το άγχος τους, για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, για να αποφύγουν την αυτοκτονία.
Εφτά απόπειρες αυτοκτονίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ψυχίατρος στην Κρήτη μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες γιατροί που υπογραμμίζουν ότι τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα από τα καταγεγραμμένα στα βιβλία ασθενών των νοσοκομείων.