Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ, ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - αναδημοσίευση απο rizospastis.gr 20/9/12

κάντε κλικ εδώ
 
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
 
Απόλυτη απουσία κρατικής πρόνοιας
 
Απόλυτη είναι η απουσία κρατικής πρόνοιας για τους ανοιακούς ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς δημόσιες δομές που να παρεμβαίνουν σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Οι περιορισμένες δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ από ΜΚΟ, απειλούνται με κλείσιμο λόγω κουρέματος της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 45% στο όνομα της κρίσης. Στον αέρα και οι περίπου 250 εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, που παραμένουν για 6 μήνες απλήρωτοι και ετοιμάζονται για επισχέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτέμβρη. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι εταιρειών που διατηρούν δομές σε έξι πόλεις της χώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς είπε ότι σκέφτεται να μεταφέρει τους ανοιακούς ασθενείς στα κρεβάτια των ψυχιατρείων που αδειάζουν. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αφενός μεν συμφώνησαν αφετέρου εξέφρασαν και την επιθυμία να προσδιορίσουν οι ίδιες τα κριτήρια - όπως εισοδηματικά - για την εισαγωγή των ανοιακών στα ψυχιατρεία.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.