κάντε κλικ εδώ
Τραγική είναι η έλλειψη δομών και υπηρεσιών στη χώρα μας για ασθενείς με άνοια που χρειάζονται επιδόματα αναπηρίας -οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότερο ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν από τους τυφλούς και παραπληγικούς-, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι και Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια.
Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών.
Σήμερα οι ασθενείς με άνοια στη χώρα μας υπολογίζονται σε 160.000, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια οι ασθενείς με άνοια παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια και οι φροντιστές τους τα 200 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω επισημαίνουν η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και η δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης Νοσοκομείου Υγεία, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.
Οπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, οι αναστολείς χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Την Κυριακή πραγματοποιείται μεταξύ άλλων συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Alzheimer: την αντιμετωπίζουμε βήμα βήμα», για τρίτη συνεχή χρονιά.
Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και φίλων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.