Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΛΕΨΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΜΟΚΤΟΝΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/9/2010

κάντε κλικ εδώ

Ο Νίκος και ο Θοδωρής Τσουβαλάκης συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2009 όταν προσπάθησαν να κλέψουν δύο υπολογιστές από το κατάστημα «Πλαίσιο».

Καταδικάστηκαν για διακεκριμένες κλοπές, ο πρώτος με έξι και ο δεύτερος με τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο Θοδωρής, 58 ετών, λόγω ανηκέστου βλάβης (εγκεφαλικό επεισόδιο) αφέθηκε ελεύθερος. Ακολούθως, με την απόφαση 2100 του Εφετείου οδηγήθηκε στις φυλακές Αγιάς. Ασκησε αναίρεση γιατί έχει 67% αναπηρία και ανήκει στους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

«Η παραμονή του στη φυλακή μπορεί να πυροδοτήσει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η συνήγορός του Λ. Καρανασοπούλου. Ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται σε γνωματεύσεις δύο νοσοκομείων και των γιατρών της φυλακής.

Ο αδελφός του Νίκος περιέγραψε: «Προσπαθήσαμε να κλέψουμε γιατί λιμοκτονούσαμε. Δούλευα σε καφετέριες κι εστιατόρια στα νησιά. Το χειμώνα δεν βρήκα δουλειά. Ζούσαμε μαζί στα Πετράλωνα, χρωστάγαμε τα νοίκια. Ο Θοδωρής δεν μπορούσε να δουλέψει. Επαιρνε από την Πρόνοια επίδομα 280 ευρώ. Αλλοι ληστεύουν το Δημόσιο, ταμπουρωμένοι πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, κι εμείς εκτίουμε ποινή για κακουργήματα».

Ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου ανέφερε ότι «ο Θοδωρής πάσχει και από οργανικό ψυχοσύνδρομο. Πέρασε αιμορραγικό εγκεφαλικό, έχει αριστερή ημιπάρεση, κρίσεις επιληψίας, υπέρταση. Οι δικαστές πρωτοδίκως αναγνώρισαν την κατάστασή του. Το Εφετείο, όταν κάποιος ανήκει στις κατώτερες τάξεις, δεν αποδέχεται ιατρικές γνωματεύσεις», είπε και πρόσθεσε ότι οι πράξεις που τελούνται από κοινωνικά αποκλεισμένους τιμωρούνται «σκληρά, εκδικητικά. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν κοινωνικής προστασίας».

Ψαράς στην Αίγινα είναι ο τρίτος αδελφός τους, Αργύρης: «Ο Νίκος έτρεχε κουτσαίνοντας για τ' άλλα τρία αδέλφια μας που νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο. Η Βασιλική, ο Ματθαίος, ο Γιάννης είναι ψυχωτικοί. Είμαι ο μόνος που ζει ελεύθερος. Αλλά δεν μπορώ να εγκαταλείψω το ψάρεμα, πώς να τους βοηθήσω... Μίλαγα στο Εφετείο και μου έλεγαν "τελειώνετε"».