Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΘΝΟΣ 23/3/2011

κάντε κλικ εδώ



Τα ιδρύματα προσπαθούν μέσω της παρακράτησης ποσού να βάλουν φρένο σε "αετονύχηδες" που εισπράττουν για λογαριασμό τους τα επιδόματα και τις συντάξεις ανθρώπων με ειδικές παθήσεις, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη για την περίθαλψή τους






"Κρατήστε τον λίγο ακόμα στη ζωή, έχω να πληρώσω το δάνειο". Η κυνική προτροπή συγγενούς ατόμου με αναπηρία, που φιλοξενείται σε μονάδα κοινωνικής φροντίδας της Βόρειας Ελλάδας, δεν σόκαρε ιδιαίτερα τα μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, που έχουν συνηθίσει σε ανάλογα "αιτήματα".


Εκατοντάδες ΑμΕΑ, χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένοι που περιθάλπονται στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας της χώρας πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από συγγενείς τους, που εισπράττουν για λογαριασμό τους τα επιδόματα και τις συντάξεις των δικαιούχων, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη για την περίθαλψή τους.

Τα χρήματα ανήμπορων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων, λόγω της κατάστασής τους, δεν έχουν τη δυνατότητα έκφρασης γνώμης, συχνά γίνονται στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ταξίδια, αυτοκίνητα για συγγενείς που τους επισκέπτονται μόνο για να εισπράξουν τη σύνταξη.

"Φρένο" σε αυτό το φαινόμενο θέλουν να βάλουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, με την υποστήριξη και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ, προτείνοντας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να κρατούν τα ίδια ένα ποσοστό των συντάξεων των περιθαλπομένων και να τα διαθέτουν για την ανάπτυξη δράσεων που θα βελτιώσουν το επίπεδο της περίθαλψής τους.



Η Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Αγιος Παντελεήμων» και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δράμας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων από τα επιδόματα των ασθενών

Στο αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας φτάνουν τους τελευταίους μήνες σχετικά αιτήματα από διάφορες μονάδες κοινωνικής φροντίδας της χώρας, ενώ ορισμένες απ' αυτές έχουν ξεκινήσει ήδη, με δική τους πρωτοβουλία, την εφαρμογή ανάλογης απόφασης, κινούμενες πάντως στα όρια της νομιμότητας.

Επικαλούμενο την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2007 για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμΕΑ που έχουν νοητική υστέρηση, το ΔΣ της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας "Αγιος Παντελεήμων" της Θεσσαλονίκης αποφάσισε πριν από τρεις μήνες να παρακρατεί το 70% των συντάξεων των περιθαλπομένων. Η ΚΥΑ προβλέπει πως είναι δυνατή η εκχώρηση μέρους, μέχρι 80%, του προνοιακού επιδόματος και οποιασδήποτε μορφής βοηθημάτων και παροχών για συμμετοχή στη δαπάνη διαβίωσης.


Θεραπευτήριο "Αγιος Παντελεήμονας"

"Αποφασίσαμε να πάρουμε εμείς την ευθύνη για τις συντάξεις"

"Είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν εδώ και έχουν ατομικές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να τις διεκδικήσουν και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Αποφασίσαμε να λάβουμε την ευθύνη και το προσωπικό κόστος να το λύσουμε, γιατί η πρόνοια δεν μπορεί να είναι βαρέλι δίχως πάτο", είπε στο "Εθνος" η διοικήτρια του Αγίου Παντελεήμονα, κ. Συλβάνα Καρασαββίδου.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 300 άτομα και το ποσό των συντάξεων που εισπράττουν υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τα 700.000 ευρώ που θα παρακρατούνται, η διοίκηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη μισθοδοσία 17 ατόμων επικουρικού προσωπικού και κοινωνικές δράσεις για τα άτομα που φιλοξενεί, όπως προγράμματα διακοπών, εκδρομών, προμήθεια ρουχισμού κ.ά.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τους συγγενείς και γονείς των περιθαλπομένων, με άλλους να συγχαίρουν τη διοίκηση και μια μερίδα να αντιδρά, φτάνοντας στο σημείο να εκτοξεύσει μέχρι και απειλές κατά της διοίκησης.

"Αυτούς που αντιδρούν να τους βάλουμε στη θέση τους, επισημαίνει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της μονάδας, που στηρίζει την απόφαση, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας εδώ και πολλά χρόνια.