Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/12/11

κάντε κλικ εδώ





Την περασμένη Πέμπτη το σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου μαζί εκείνο των νοσηλευομένων «Αυτονομία» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του ψυχιατρείου.

Το κείμενο που μοίρασαν αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της φαινομενικά ψυχιατρικής, αλλά στην πραγματικότητα οικονομικής, μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στην πλάτη εκατοντάδων ανθρώπων.



Στην προσπάθειά του να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ ανακοινώνει την ίδρυση Κέντρων Ψυχικής Υγείας «ευκαιριακά ή εικονικά, με μηδέν προσλήψεις. Στην ουσία επιθυμεί να διαλύσει ή να αναγκάσει σε συγχώνευση κλινικές οξέων περιστατικών και στεγαστικές δομές στο Δρομοκαΐτειο, παίρνοντας δεκάδες άτομα από το προσωπικό που δουλεύει σε αυτές».

Η ανακοίνωση μας πληροφορεί πως το «μενού θεραπείας» του υπουργείου για ασθενείς με ψυχιατρική διάγνωση όπως η ψύχωση (η οποία απαιτεί πολύπλευρη και συνεχή φροντίδα) είναι ή 20 μέρες «άγριος εγκλεισμός» (καταστολή με φάρμακα και μετά εξιτήριο), ή μονοήμερα «φθηνά ηλεκτροσόκ», ή «θεραπεία στο δρόμο», αλλιώς όσοι ασθενείς θέλουν καλύτερη μεταχείριση πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι στόχοι του υπουργείου συγκεκριμένοι: «Από τη μία ετοιμάζει "κρεβάτια πολυτελείας" στα ψυχιατρεία (με 100 ευρώ την ημέρα) για όσους μπορούν και πληρώνουν, θέλοντας να καθιερώσει εισπρακτικές λογικές. Από την άλλη επιδιώκει, με πλάγιους τρόπους, να φτιάξει "κάτω από το χαλί" στα ψυχιατρεία δωμάτια- κολαστήρια για κρατουμένους που μέχρι τώρα νοσηλεύονταν σε κανονικά δωμάτια με φύλαξη».

Ενα άλλο σημείο που τονίζουν εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι είναι η απομάκρυνση των ασθενών «από τις πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ζητώντας τους να πληρώνουν 5 ευρώ. Μοιραία τους οδηγεί σε υποτροπές και εγκλεισμούς».