Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - Η ΑΥΓΗ 20/12/11

κάντα κλικ εδώ





Σήμα κινδύνου για την υπόσταση του συστήματος μείωσης της ζήτησης των ναρκωτικών στη χώρα μας, το οποίο λειτουργεί πλέον στα όριά του, εξέπεμψαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του Κέντρου για το 2010.




Όπως υπογράμμισε η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μαν. Τερζίδου, μάλιστα, η μείωση των κονδυλίων για την Ψυχική Υγεία και τα ναρκωτικά θα μπορούσε να αποφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Η πολιτεία να υποχρεωθεί σε υψηλότερες των περικοπών δαπάνες για να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα προβλήματα εξάρτησης.

Η προειδοποίηση των στελεχών του ΕΚΤΕΠΝ τέμνεται με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το κόστος της εξάρτησης και το όφελος της θεραπείας, σύμφωνα με τα οποία κάθε 1 ευρώ το οποίο δαπανάται για τη θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 6 ευρώ από τις υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της εξάρτησης, μεταξύ άλλων τη δίωξη, τη δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και την κοινωνική όχληση.

Έτσι, η έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την κατάσταση των ναρκωτικών στη χώρα μας το 2010 επισημαίνει χαρακτηριστικά το εξής παράδοξο: Μείωση της δημοσίας χρηματοδότησης στις υπηρεσίες για τα ναρκωτικά, μείωση του αριθμού των εργαζομένων και μείωση των αποδοχών τους, αλλά αύξηση των θεραπευομένων και των θεραπευτικών προγραμμάτων!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 2010 αυξάνεται οριακά ο συνολικός αριθμός των θεραπευτικών προγραμμάτων σε σχέση με το 2009 από 71 σε 75 και αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός των θεραπευομένων από 7.300 το 2009 σε 8.600 το 2010.

Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι ο αριθμός των προβληματικών χρηστών ναρκωτικών παραμένει σταθερά στις 22.000 στην Ελλάδα, ενώ αυξάνεται κατά 16% το 2010 ο αριθμός των θεραπευομένων οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα υποκατάστασης, πάντα σε σχέση με το 2009, και μειώνεται κατά 13% ο αριθμός εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν σε "στεγνά" προγράμματα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης η οποία διαμορφώνεται είναι επίσης το γεγονός ότι οι επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ θέσεις εργασίας για απεξαρτημένους πρώην χρήστες ναρκωτικών έφθασαν πέρυσι... πανηγυρικά τον αριθμό μηδέν (0), έναντι 420 που ήταν πριν από μερικά χρόνια!

"Σίσα" με... υγρά μπαταρίας!
Ελληνική "πρωτοτυπία" αποτελεί η νέα συνθετική ναρκωτική ουσία η οποία εμφανίσθηκε την τελευταία διετία και κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνον στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη λεγόμενη "σίσα", η σύνθεση της οποίας περιλαμβάνει... υγρά μπαταρίας, μαζί με εφεδρίνη και άλλες χημικές ουσίες, και είναι ενέσιμης χρήσης!

Σύμφωνα με την Μαν. Τερζίδου, μόνον την τελευταία διετία έκαναν διεθνώς την εμφάνισή τους περισσότερες από 140 συνθετικές ναρκωτικές ουσίες, 41 εκ των οποίων το 2009.
Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη ελαφρά, αλλά μη σημαντική αύξηση στη διάδοση της χρήσης ηρωίνης για το 2010 στη χώρα μας, ενώ μειώνονται την τελευταία δεκαετία η πολλαπλή και η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, καθώς και η κοινή χρήση σύριγγας.
Όσον αφορά τους χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι ζητούν θεραπεία, η κύρια ουσία χρήσης σε αυτούς παραμένει η ηρωίνη, ενώ παρατηρείται μία οριακή αύξηση της κάνναβης.

Πλούσιος διάλογος
Σχολιάζοντας την έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών Μ. Μαλλιώρη εξέφρασε με νόημα την ελπίδα και την ευχή της "περιστατικά μικροκατοχής ναρκωτικών να είναι πλέον αντικείμενο των θεραπευτικών προγραμμάτων και όχι των σωφρονιστικών αρχών", ενώ ζήτησε την απ' ευθείας δημόσια χρηματοδότηση του ΕΚΤΕΠΝ από το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι "η κρίση που πλήττει τη χώρα είναι βαθιά και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα θεραπευτικά προγράμματα", ενώ δήλωσε την απογοήτευσή του από την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με το εθνικό σχέδιο δράσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά. "Δεν είμαι βέβαιος ότι θα ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή", σημείωσε ο Χαρ. Πουλόπουλος, ενώ η Μ. Μαλλιώρη ανέφερε ότι "το νομοσχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού".