κάντε κλικ εδώ




Εκδήλωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού». Η γιορτή πλαισιώθηκε από έκθεση, τη δοκιμή των προϊόντων ελιάς, μπαζάρ και τη μουσική εκδήλωση του συγκροτήματος της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ «Εμείς και Εσείς».



Η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια και συγκομιδή ελιάς, την παραγωγή λαδιού και την προώθησή του ξεκίνησε πέρσι από τη μονάδα πρασίνου του ΨΝΘ στο πλαίσιο προγράμματος επανένταξης των ασθενείς. Η μονάδα πρασίνου ξεκίνησε άτυπα τη λειτουργία της το 1997 και έκτοτε δραστηριοποιείται με πρωτοποριακές και καινοτόμες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες στηρίζει τους ψυχικά πάσχοντες. Συνολικά 150 κιλά ελιές ήταν η συγκομιδή από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται ανάμεσα στα άλλα δέντρα του περιβάλλοντα χώρου του ΨΝΘ που καταλαμβάνει έκταση 120 στρεμμάτων.

«Μια δραστηριότητα που ξεκίνησε ως προσπάθεια αξιοποίησης των ελαιόδεντρων που ευδοκιμούν στο χώρο του νοσοκομείου, κατέληξε, μετά από πρόταση των ασθενών, στην παραγωγή βιολογικής παραδοσιακής ελιάς το 2005 και στη συνέχεια στην παραγωγή λαδιού. Αρχικά μετείχαν 8 ασθενείς ενώ μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί συνολικά 195. Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν η εποικοδομητική εργασιακή απασχόληση των ασθενών της μονάδας, η ενεργός συμμετοχή τους στο
περιβάλλον της εργασίας αλλά και η οικονομική τους ενίσχυση και ικανοποίηση μέσα από το έργο τους. Η δουλειά αυτή τους κάνει καλό γιατί αφενός ενισχύονται οικονομικά με το ενταξιακό επίδομα κινήτρου που ήταν 196 ευρώ το μήνα αλλά φέτος με τις περικοπές μειώθηκε στα 140 ευρώ, αφετέρου βελτιώνεται η ψυχολογία τους. Για παράδειγμα υπάρχει ασθενής που ασχολείται με τις καλλιέργειες και έχει πέντε χρόνια να μπει στο Ψυχιατρείο», ανέφερε ο υπεύθυνος της μονάδας πρασίνου, Κωνσταντίνος Κόντος.

Σήμερα η μονάδα πρασίνου μαζί με 42 ασθενείς ασχολείται με την συντήρηση εξωτερικών χώρων, τη διαμόρφωση και καλλωπισμό των χώρων πρασίνου, διαθέτει τμήμα καθαριότητας εξωτερικών χώρων, τμήμα παραγωγής, συσκευασίας και διάθεσης βρώσιμης βιολογικής ελιάς και λαδιού, παρασκευάζει από οργανικά υπολείμματα εδαφοβελτιωτικό φυλλόχωμα, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή μαρμελάδας και ντομάτας.