Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12/1/2012

κάντε κλικ εδώ




Ενίσχυση ιδιωτών και του κατακερματισμού των υπηρεσιών
Ξεκίνησε η διαβούλευση υπό το υπουργείο Υγείας για το επόμενο βήμα της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της λεγόμενης «αποασυλοποίησης»


Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του κατακερματισμού και της διαφοροποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με βραχυπρόθεσμη διάρκεια - το πολύ 2 ή 3 χρόνια - προβλέπει το σχέδιο της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», η διαβούλευση του οποίου ξεκίνησε χτες στο υπουργείο Υγείας.
Κι ενώ αυξάνονται τα ψυχιατρικά περιστατικά, με περίπου 600.000 άτομα στη χώρα να πάσχουν από αρκετά σοβαρές διαταρραχές, ώστε να απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση, μόλις το 25% από αυτούς έχει επαφή με ψυχίατρο ή κάποια δομή για το πρόβλημά του. Η υπάρχουσα πείρα από το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», με υποτιθέμενο στόχο την αποασυλοποίηση των ασθενών, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, είναι δραματική: Οι ελάχιστες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης λειτουργούσαν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) για πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών, με προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης, απλήρωτους για μήνες σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ήδη έχουν κλείσει πολλές τέτοιες μονάδες λόγω της υποχρηματοδότησης και ασθενείς κάθε ηλικίας έχουν πεταχτεί στο δρόμο.
Παρ' όλα αυτά το σχέδιο του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ 3» κινείται στο ίδιο μοτίβο, στα πλαίσια της συνολικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να ευνοηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο της διαβούλευσης προτείνεται να συσταθούν 15 Κέντρα Ψυχικής Υγείας (με κλίνες και μονάδα αντιμετώπισης κρίσης) από ΝΠΙΔ (σ.σ. ΜΚΟ κλπ.), ενώ μέχρι τώρα μόνο το Δημόσιο είχε αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα, όπως παρατηρείται στο σχέδιο, για να γίνει αυτό απατείται τροποποίηση του Ν.2716, ενώ θα έχει «σχετικά μικρό πολιτικό κόστος περί "ιδιωτικοποίησης" της ψυχικής υγείας»!
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο υποστηρίζει τον παραπέρα κατακερματισμό και την κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών αφού όπως λέει «η παραδοσιακή δυσπιστία της κεντρικής διοίκησης απέναντι στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια πρέπει να ξεπεραστεί, ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν δημόσια αγαθά, όπως η Υγεία». Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες δεν θα παρέχονται ενιαία και καθολικά από το κράτος, αλλά από την τοπική διοίκηση και με ανταποδοτικότητα. Τέλος, στο σχέδιο αναφέρεται ο κύριος στόχος του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»: Να κλείσουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μέχρι το 2015 τα οποία κοστίζουν και να ενισχυθούν οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων που είναι βραχείας νοσηλείας και ανακυκλώνονται συνεχώς τα περιστατικά.
Κλείνει Ψυχιατρική Μονάδα για εφήβους
Σε αυτά τα πλαίσια της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της λεγόμενης «αποασυλοποίησης», η Μονάδα Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων του Σισμανόγλειου ΓΝΑ, που άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Φλεβάρη, ανακοίνωσε αναστολή της λειτουργίας της από 1/2/2012 «λόγω των σημαντικών και εντεινόμενων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Η Μονάδα αυτή καλύπτει τις επιτακτικές ανάγκες νοσηλείας εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερα σοβαρή ψυχοπαθολογία. Στο μεταξύ, και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η Μονάδα αυτή, όπως και συνολικά οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στα πλαίσια του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», προβλέπεται να χρηματοδοτούνται μόνο για τα επόμενα 2 χρόνια.