Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ" ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ; - zougla.gr 28/1/2012

κάντε κλικ εδώ



Τη χρησιμότητα των ουσιών που αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών παθήσεων προβάλλουν τρεις νέες μελέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο κορυφαίο περιοδικό Science, η κεταμίνη, ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και προκαλεί ψευδαισθήσεις σε μεγάλες δόσεις, «είναι σαν μαγικό φάρμακο» κατά της κατάθλιψης.

Εξάλλου, μια δεύτερη, ανεξάρτητη μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπιστώνει ότι το 70% των ασθενών με κατάθλιψη που δεν βελτιώνεται με αντικαταθλιπτικά ανακουφίστηκε εντός λίγων ωρών έπειτα από τη χορήγηση μιας δόσης κεταμίνης.

Μια τρίτη μελέτη για το θέμα δημοσιεύεται στο Nature Neuroscience, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ψυχιατρικής της Ζυρίχης και διαπιστώνει ότι η κεταμίνη και άλλα ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη, η δραστική ουσία στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια», μπορούν να συνδυαστούν με την ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη, οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές και ο χρόνιος πόνος.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος