Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ - ygeianet.gr 14/1/2012

κάντε κλικ εδώ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το μετέωρο βήμα της Παιδοψυχιατρικής Μεταρρύθμισης
Την 1η Νοεμβρίου 2011, στο πλαίσιο της Παιδοψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που λειτούργησε στην περιοχή Νταού Πεντέλης κοντά στη Διασταύρωσης της Ραφήνας για 53 ολόκληρα χρόνια (ίδρυση του με το ΦΕΚ 120/Α/1958).

Οι παιδοψυχιατρικές δομές του Π.Ν.Α υπήχθησαν στην ευθύνη Γενικών Νοσοκομείων. Τέσσερεις παιδοψυχιατρικές κλινικές, τέσσερα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, δύο Μονάδες για παιδιά με διάχυτες εξελικτικές διαταραχές, δύο ξενώνες παιδιών και εφήβων και δύο μονάδες ψυχοκοινωνικής φροντίδας, υπάγονται πλέον στα Γενικά Νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού», «Ασκληπιείο Βούλας», «Παίδων Πεντέλης», «Γεώργιος Γεννηματάς» και «Σισμανόγλειο». Προηγήθηκε η τοποθέτηση των ενηλίκων χρόνιων ασθενών του Νοσοκομείου σε μονάδες ψυχοκοινωνικής φροντίδας (καλοκαίρι του 2008), η μετακίνηση δύο κλινικών του Π.Ν.Α. (Ιανουάριος του 2009) και το κλείσιμο της Μονάδας Επειγόντων (Μάρτιος του 2011.
Η θετική αυτή εξέλιξη, που στηρίχθηκε εν πολλοίς σε Ευρωπαϊκούς Πόρους, τείνει να υπονομευθεί εν τη γενέσει της, εξ αιτίας της διοικητικής ανεπάρκειας και της άκαμπτης πολιτικής αναστολής προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εφαρμόζει το ΥΥΚΑ.
Το εγκεκριμένο στα πλαίσια του «ΨΥΧΑΡΓΏΣ» σχέδιο μετασχηματισμού του ΠΝΑ προέβλεπε την ανάπτυξη τριών Μονάδων Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων στα γενικά Νοσοκομεία («Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο Βούλας», «Γ. Ν. Δυτικής Αττικής») εκ των οποίων μέχρι στιγμής λειτουργεί σε συνθήκες υποστελέχωσης μόνο η μία στο Σισμανόγλειο, και τριών Μονάδων Ψυχιατρικής Νοσηλείας Παιδιών («Αγλαΐα Κυριακού», «Τζάνειο», «Παίδων Πεντέλης») εκ των οποίων λειτουργούν με μειωμένο αριθμό κλινών οι δύο πρώτες. Υπό τις κρατούσες συνθήκες όχι μόνο δεν προδιαγράφεται η ανάπτυξη και των άλλων προαναφερθέντων Μονάδων που προβλέπουν οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απειλούνται με άμεσο κλείσιμο και οι ήδη υπάρχουσες με κίνδυνο επιβολής προστίμων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Μονάδας Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων» του Σισμανογλείου ΓΝΑ, η οποία πραγματοποίησε την έναρξη της λειτουργίας της από 1/2/2011. Η Μονάδα αυτή καλύπτει τις επιτακτικές ανάγκες νοσηλείας εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερα σοβαρή ψυχοπαθολογία, έχει ενταχθεί με κομβικό ρόλο στο σύστημα εφημέρευσης του ΕΚΕΠΥ, και ουσιαστικά υποκατέστησε την Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Η Μονάδα αυτή οδηγείται σε αναστολή της λειτουργίας της από 1/2/2011, λόγω των σημαντικών και εντεινόμενων ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Το ΥΥΚΑ δεν προχωράει στις προσλήψεις των Επιμελητών Παιδοψυχιατρικής της Μονάδας των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί από καιρό, παρά το γεγονός η μισθοδοσία των προαναφερθέντων θέσεων καλύπτεται για μια διετία από τους Ευρωπαϊκούς Πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ΕΣΠΑ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, εγκλωβισμένη στην άκαμπτη πολιτική την αναστολής προσλήψεων που εφαρμόζει και σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, παραμένει αδρανής και εξαντλείται σε αόριστες υποσχέσεις, παρά το γεγονός ότι η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα αποτελέσει αθέτηση δέσμευσης και θα επισύρει ποινική ρήτρα, δηλαδή επιβολή σημαντικού προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτιμούμε ότι μόνο η σθεναρή στάση της Ιατρικής Κοινότητας και η ενεργοποίηση πολιτών που πλήττονται άμεσα από την συρρίκνωση και κατάρρευση των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής θα μπορούσε να κινητοποιήσει την ηγεσία του ΥΥΚΑ να αναλάβει δράση υιοθετώντας περισσότερο ευέλικτες και ρεαλιστικές πολιτικές, ώστε το όνειρο της παιδοψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μη γίνει εφιάλτης για χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους.


Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΓΝΑ