κάντε κλικ εδώ
Περισσότερη σημασία πρέπει να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς στο θέμα της κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι σημείωσαν ότι αναμένουν σύντομα την κατάθεση νομοσχεδίου για τα θέματα φροντίδας αυτών των ατόμων.
Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη λειτουργία αριθμού στεγών ευγηρίας, οι οποίες στεγάζουν αποκλειστικά άτομα με ψυχικές ασθένειες.
«Η κοινωνική επανένταξη των ψυχασθενών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά όλη την κοινωνία», ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής.
Εξέφρασε τη θέση ότι «το κράτος, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται, θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να έρθει στη Βουλή ένας σχεδόν έτοιμος νόμος, ο περί της κοινοτικής φροντίδας ψυχικής υγείας» και "απ' ό,τι μας είπαν, σύντομα έρχεται στη Βουλή για να ψηφιστεί».
Η Επιτροπή περιμένει. σύμφωνα με τον κ. Φυττή, εδώ και χρόνια την αλλαγή της νομοθεσίας περί Δημοσίων Βοηθημάτων.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πιλοτικά πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης που θα αφορά την αξιολόγηση 500 ατόμων. Τα πορίσματα θα σταλούν στις υπηρεσίες για απόφαση, είπε, προσθέτοντας ότι τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Ο κ. Φυττής ενημέρωσε επίσης ότι κανένας δεν ξέρει πόσοι είναι ακριβώς οι ψυχικά ασθενείς στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία επ' αυτού.
«Υπάρχει η Επιτροπή Εποπτείας των Ψυχικά Ασθενών, η οποία άρχισε πρόσφατα και κάνει καλή δουλειά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα της συμπαρασταθούμε και θα περιμένουμε περισσότερα πορίσματα για το τί δέον γενέσθαι».
Γενικά, πρόσθεσε, «ζητούμε από το κράτος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τους ιδιωτικούς οργανισμούς που χειρίζονται τέτοια θέματα, να δραστηριοποιηθούν περισσότερο ώστε, όχι μόνο τους 4.381 που βοηθά το Τμήμα Ευημερίας με επιδόματα, αλλά και όλους τους άλλους που δεν βοηθά, γιατί δεν είναι σε κακή κατάσταση τα οικονομικά τους, να μπορέσουν να επανενταχθούν με εργοδότηση, με κοινωνική συμμετοχή».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι δύο σχέδια του Υπουργείου Εργασίας με κίνητρα προς τους εργοδότες για πρόσληψη αναπήρων και ατόμων από ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και ψυχικά ασθενών, έχουν λήξει, προσθέτοντας ότι αναμένεται η έναρξη νέου σχεδίου εργοδότησης ανέργων εκ μέρους του Υπουργείου.
«Το στίγμα και η προκατάληψη που αφορά άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο και τις οικογένειες τους δεν έχει εμποδίσει μόνο την κοινωνική τους επανένταξη, αλλά το γεγονός ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, έχει οδηγήσει αυτά τα άτομα να είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, δεν είναι αποκατάσταση αλλά μεταστέγαση η μεταφορά ψυχικά πασχόντων από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας σε στέγες ηλικιωμένων.
Εξήγησε ότι τα προγράμματα που προσφέρονται δεν είναι τα ίδια στις στέγες ηλικιωμένων απ' ό,τι τα προγράμματα που θα προσφέρονταν σε εξειδικευμένα κέντρα για ψυχικές παθήσεις.
Η κ. Κυριακίδου εστίασε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους ψυχικά ασθενείς, λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή, όχι για να στιγματίσουμε, αλλά γιατί, όταν έχουμε στοιχεία και αρχείο, μπορούμε να προγραμματίζουμε σωστά και υπηρεσίες».
Δεν υπήρχε, όπως ανέφερε, απάντηση από τους αρμόδιους ούτε για τα προβλήματα του θαλάμου 14 του Ψυχιατρείου ή για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας στον χώρο της Αθαλάσσας.
Ως Επιτροπή, είπε, «πρέπει να πιέσουμε το συντομότερο δυνατό να έρθει η νομοθεσία για την κοινοτική ψυχιατρική κοντά μας», προσθέτοντας ότι «καθυστέρησε πάρα πολύ».
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά χαιρέτισε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τη φροντίδα των ψυχικά ασθενών «έχει πάρει τον δρόμο του».
Χαιρέτισε επίσης τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, λέγοντας ότι «αυτή η Επιτροπή, από την εποπτεία που θα μπορεί να ασκεί, θα είναι και εκείνη που θα δίνει τις κατευθύνσεις, θα δίνει προτάσεις, θα εντοπίζει κενά και αδυναμίες που παρουσιάζονται, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους».
Αναφέρθηκε επίσης σε νέα σχέδια που εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας για επανένταξη των ανέργων ύψους 8 εκ. ευρώ.
«Αναμένουμε ότι θα περιλάβει στην προκειμένη περίπτωση και άτομα που απαιτείται η επανένταξή τους και απασχόληση στην κοινωνία», είπε.
Αναφερόμενη στο θέμα των στεγών ηλικιωμένων που στεγάζουν εδώ και δέκα χρόνια, όπως είπε, ψυχικά ασθενείς, ανέφερε ότι, «παρά τη διαπίστωση και την ενημέρωση που έγινε ότι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις στέγες ζουν σε πολύ καλές συνθήκες, από την άλλη θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα και ανάγκη να μελετήσουμε και να υποχρεώσουμε αυτές τις στέγες να λειτουργήσουν κάτω από τη σωστή νομοθεσία».
Εξέφρασε την αντίρρηση του κόμματος της για τη δημιουργία μητρώου ασθενών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ζητήσαμε στατιστικά στοιχεία και μια συνολική ενημέρωση που αφορά τη λειτουργία, πόσες, πόσους φιλοξενούν".
Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στην τροποποίηση της νομοθεσίας για την εμπορία προσώπων που συζητήθηκε στην Επιτροπή.
«Φαίνεται ότι από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε (το θέμα των ψυχικά ασθενών) δεν υπήρξε διαφοροποίηση των όσων λέχθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες», δήλωσε η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, προσθέτοντας ότι «το θέμα της νοοτροπίας είναι εκεί και υπάρχει, τα ταμπού της κοινωνίας μας είναι εκεί και υπάρχουν».
Δεν υπάρχει, σύμφωνα με την κ. Μαυρονικόλα, «πρόγραμμα επανένταξης ή ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία», η οποία ανέφερε επίσης ότι το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα ένταξης ή επανένταξης στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία που λειτουργούσε από το Υπουργείο Εργασίας έχει τελειώσει.
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξακολουθούν να διαμένουν σε στέγες ηλικιωμένων, οι οποίες έχει παραδεχθεί το Υπουργείο Εργασίας μέσω των Υπηρεσιών Ευημερίας ότι δεν ξέρουν πού είναι αυτοί οι άνθρωποι, πού βρίσκονται και πόσοι είναι», είπε. Οποτε, πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που δεν το γνωρίζουν, δεν υπάρχει και η κατάλληλη παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν τέσσερεις τέτοιες στέγες στην Επαρχία Λευκωσίας.