Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - zougla.gr 4/2/2012

κάντε κλικ εδώ





Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των ατόμων με ψύχωση έχουν αναγνωριστεί και έχουν γίνει αποδεκτές πλέον από τον χώρο της τέχνης, ενώ η δημιουργία τέχνης είναι από μόνη της θεραπευτική, καθώς ανακινεί μια έντονη δημιουργικότητα, ενισχύοντας το «εγώ» των ασθενών.


Ασθενείς με βαριές ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα σχιζοφρένεια, που ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), χρειάστηκαν λιγότερες ημέρες νοσηλείας, ενώ κάποιοι απ' αυτούς δεν εισήχθησαν ξανά στο Ψυχιατρείο.

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Μέσα σε 10 χρόνια αποφεύχθηκαν 3.500-4.000 μέρες νοσηλείας. Υπάρχουν άτομα στη Μονάδα που δεν μπήκαν ξανά στο Ψυχιατρείο τα τελευταία 5-6 χρόνια. Παραδείγματος χάριν, η Δ. ήταν για 700 μέρες συνεχώς μέσα στο Ψυχιατρείο. Από εκεί και πέρα, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ξαναμπήκε», τονίζει ο ψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ, Παύλος Βασιλειάδης.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος