Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ygeia.tanea.gr 10/2/2012

κάντε κλικ εδώ




Σε κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τους εργαζομένους στην ψυχική υγεία να διαμαρτύρονται για το «νυστέρι» στον προϋπολογισμό κατά 55%. Μετά τις εξελίξεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν στην ασυλοποίηση των ασθενών.



Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχικής Υγείας Αγγελική Συλλιγαρδάκη, για το 2012 έχουν εξασφαλιστεί μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ όταν για να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες των δομών και προγραμμάτων ψυχικής υγείας χρειάζονται 94 εκατομμύρια ευρώ.
Η ίδια σημειώνει ότι οι ξενώνες, τα Κέντρα Ημέρας για Παιδιά και οι Κινητές Μονάδες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πανελλαδικά, παρέχουν φροντίδα σε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
«Στόχος αυτών των δομών είναι να εντάσσουν τους ψυχικά πάσχοντες στην κοινότητα και να τους κρατούν σε επαφή με αυτή, φοβόμαστε όμως ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση τους», τονίζει η κ. Συλλιγαρδάκη, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλυφτούν τα λειτουργικά έξοδα των δομών αλλά και οι αμοιβές των 3.500 εργαζομένων – οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι απλήρωτοι 2-3 μήνες.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται από χτες συγκεντρωμένοι στο ισόγειο του κτιρίου, στην οδό Αριστοτέλους, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως την Κυριακή. Για την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει συνέλευση, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Μάλιστα, καλούν και τους υπόλοιπους εργαζομένους των κλάδων υγείας (όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων) να συμμετάσχουν στον αγώνα τους, καθώς όπως λένε οι περικοπές βάλουν συνολικά το χώρο της υγείας και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.