Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - ΕΦΗΜ. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 11/1/11

κάντε κλικ εδώ

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΖΟ



Την κατεδάφιση του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου, Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και/ή σχολικής μονάδας σχεδιάζει η νέα Δημοτική Αρχή των Χανίων, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκο Πολύζο.

Οι κύριοι Σκουλάκης και Πολύζος, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους του Δήμου Χανίων και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τον χώρο του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου -το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του από την περίοδο που το ίδρυμα μετεγκαταστάθηκε στις Μουρνιές- προκειμένου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη για το κτίσμα και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, που ανήκει -ιδιοκτησιακά- στον Δήμο.

Ο κ. Σκουλάκης απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου που βρίσκεται το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού, νωρίτερα, ο ίδιος συζητήσει το θέμα με τη δημοτική του ομάδα, ενημερώσει για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης και εν συνέχεια θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Είναι προτιμότερο να μη σας πούμε τίποτα τώρα. Εμείς έχουμε πρόθεση να κάνουμε μία πρόταση συγκεκριμένη, εφικτή και υλοποιήσιμη. Και βέβαια, εάν αποφασιστεί η κατεδάφιση, σε αυτόν τον χώρο θα προτείνουμε ή την κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου ή την κατασκευή ενός σχολείου. Θα το δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης αμέσως μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ζήτησα, επίσης, αν υπάρχει δυνατότητα, να χρηματοδοτηθεί ένα ΚΑΠΗ για τον Δήμο μας σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Δεν την έδωσα ακόμα. Θα μας διευκολύνει πάρα πολύ στο να κάνουμε τώρα μια σωστή κατανομή των Υπηρεσιών του νέου Δήμου στα υπάρχοντα δημαρχεία»

Κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη εικόνα πλήρους εγκατάλειψης του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου, ο κ. Σκουλάκης παραδέχθηκε ότι «λεηλατείται καθημερινά» και πρόσθεσε: «Εμείς καθημερινά παρεμβαίνουμε, η Δημοτική Αστυνομία, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία. Θα προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε τον χώρο γιατί δεν ξέρουμε και τι ατύχημα μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μέσα».

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

«Είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε διαβούλευση και στην οποιαδήποτε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για Υπηρεσίες υγείας και πιθανόν πρόνοιας στα Χανιά. Από ’κει και πέρα, όπως είπε και ο κ. δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, στις επόμενες ημέρες, στους επόμενους μήνες θα αποφασίσει γι' αυτά τα έργα», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκος Πολύζος όταν κλήθηκε να διευκρινίσει αν το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την επικείμενη πρόταση του Δήμου Χανίων για την αξιοποίηση του χώρου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το εγκαταλελειμμένο κτήριο.

Ο κ. Πολύζος είπε ακόμη ότι «το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει τη διάθεσή του για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και στα Χανιά και στο Ηράκλειο, απλά, όπως σας είπε και ο κ. δήμαρχος, πρέπει να προσεχθεί η τεχνική λύση για να γίνει πράξη σύντομα», ενώ διευκρίνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση «η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και προφανώς το Υπουργείο στο μέλλον θα βάζει τα λειτουργικά έξοδα αυτών των υποδομών».

Ο κ. Πολύζος διευκρίνισε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης δεν συζητήθηκε η αξιοποίηση των χώρων του παλιού Ψυχιατρείου, λέγοντας ότι και για το συγκεκριμένο θέμα «εμείς περιμένουμε τις προτάσεις απ' όλους».

Και πρόσθεσε: «Το επόμενο εξάμηνο θα επανεξεταστεί το πού βρίσκεται η περιουσία του Δημοσίου στις Υπηρεσίες Υγείας και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε συνολικά γύρω στον μήνα Ιούνιο. Είναι άλλο θέμα το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία και άλλο θέμα το πώς θα συνεχιστεί η όποια λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Δεν χάνεται καμία θέση κανενός εργαζόμενου, αλλά έχουμε και την υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δομές αυτές να μετατραπούν».

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στα Χανιά, ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι «εδώ υπάρχει μια άλλη συλλογική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας. Η Κρήτη είναι η πρώτη πιλοτική περιφέρεια για την ενοποίηση των πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας. Και αυτό θα ολοκληρωθεί περί τον μήνα Ιούνιο. Και θα χρησιμοποιηθούν προφανώς οι υποδομές και του ΙΚΑ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας σ’ έναν ενιαίο πρωτοβάθμιο χώρο. Γι’ αυτό, αυτό που είπε ο κ. δήμαρχος είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για τα Χανιά: το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με τη συνεργασία των υποδομών του ΙΚΑ και του Νοσοκομείου Χανίων».