Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΨΠΧ - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 6/6/2011

κάντε κλικ εδώ


Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συγχώνευσης του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (ΘΨΠΧ) με το Γενικό Νοσοκομείο Νοσοκομείου εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρείου.

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, δίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και συμβολική κατάληψη (την ίδια ώρα) στα γραφεία της Διοίκησης του Θεραπευτηρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει ότι «τα σενάρια που ακούγονται πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε αν αφορούν συνδιοίκηση ή ενοποίηση ή απλά πλήρη κατάργηση, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν φαίνεται να διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας των στεγαστικών και κοινοτικών δομών που έχουν αναπτυχθεί. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου δεν μας πείθουν, τη στιγμή που τα σενάρια αυτά στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε επιχειρηματολογία περί οικονομίας χρημάτων και προσωπικού».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ακόμη: «Δεν έχουν άραγε αντιληφθεί οι εμπνευστές τέτοιων προτάσεων ότι είναι ελάχιστο το προσωπικό που έχει απομείνει στο ΘΨΠΧ και ότι μετά βίας επαρκεί για να λειτουργούν οι δομές του; Ότι με το συνεχές κύμα συνταξιοδοτήσεων οι ελλείψεις θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάνοντας το πρόβλημα όλο και μεγαλύτερο; Είναι απορίας άξιον το πώς και από ποιους συντηρείται όλα αυτά τα χρόνια η προσδοκία ότι τα κενά στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων θα καλυφθούν από το προσωπικό του Ψυχιατρείου που 'έκλεισε'. Πώς λοιπόν προσθέτοντας δύο προβλήματα υπολογίζουν να προκύψει λύση;».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει ότι «από την πλευρά μας στηρίξαμε από τα πρώτα της βήματα τη μεταρρύθμιση με προσωπικό κόστος για κάθε έναν εργαζόμενο. Δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε για το 'παλιό ψυχιατρείο' έναν νέο Οργανισμό, ένα καινούριο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που να περιλαμβάνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τις στεγαστικές δομές και τις κοινοτικές δράσεις που ήδη λειτουργούν καθώς και νέες δράσεις που ενδεχομένως σχεδιαστούν. Πιστεύουμε ότι η αυτονομία του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου είναι αυτή που θα διασφαλίσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών μας. Το νέο τοπίο στην ψυχιατρική φροντίδα που έχει διαμορφωθεί στα Χανιά και στην Κρήτη γενικότερα, πρέπει να στηριχθεί διορθώνοντας τις πραγματικά πολλές αδυναμίες και ατέλειες του και να μην καταρρεύσει, θύμα της κακής οικονομικής κατάστασης. Γιατί είναι αναμενόμενο οι πρώτοι υποψήφιοι για περικοπές να είναι οι πιο αδύναμοι, οι πιο δύσκολο να διαμαρτυρηθούν, οι ψυχικά ασθενείς.

Ας αναλογιστούν όλοι όσοι έχουν λόγο στο ζήτημα ότι για την οικονομική κρίση δεν ευθύνονται οι ασθενείς που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές. Ούτε οι εκατοντάδες εξυπηρετούμενοι από τις κοινοτικές υπηρεσίες μας. Ας αναλογιστούν ακόμα ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στα ψυχιατρικά πράγματα δεν είναι έργο μόνο κάποιων ειδικών αλλά ολόκληρης της χανιώτικης κοινωνίας, που με θέρμη αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια», καταλήγει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.