Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΕΤΟΙΜΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΑΦΑΝΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19/6/2010

κάντε κλικ εδώ

Από το 1988 χρονολογείται η απόφαση για τη σύσταση δύο Κέντρων Ψυχικής Υγείας για τις περιοχές της Αθήνας και των Αγίων Αναργύρων ως αποκεντρωμένων μονάδων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών. Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση σήμερα, είκοσι δύο χρόνια μετά, τα κτήρια αυτά είναι έτοιμα για παράδοση.

Τα χρήματα όμως για την αγορά των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτικών πόρων που είχαν δεσμευτεί γι' αυτήν, έχουν κάνει φτερά... Τα δε ίχνη της υπόθεσης έχουν χαθεί στους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας.

Το γεγονός κατήγγειλε στην «Ε» ο διευθυντής-ψυχίατρος του ΨΝΑ, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, θεωρώντας το ενδεικτικό για την κατάντια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η απόφαση αγοράς

«Χρειάστηκαν να περάσουν 18 χρόνια, από το 1988 μέχρι το 2006, για να εκδοθεί η απόφαση αγοράς των δύο κτηρίων, με χρηματοδότηση μέσω του Γ' Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης, για τις ανάγκες των δύο ΚΨΥ στην περιοχή της Αθήνας και στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και άλλα τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διαγωνισμός για την αγορά των κτηρίων (αξίας 8 εκατ. ευρώ για το κτήριο της Αθήνας και 6 εκατ. ευρώ γι' αυτό των Αγίων Αναργύρων), που πραγματοποιήθηκε το 2009» ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μεγαλοικονόμου διευκρινίζοντας: «Υποχρέωση των πωλητών κάθε κτηρίου ήταν να το διαμορφώσει εσωτερικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός ΚΨΥ».

Το κτήριο για το ΚΨΥ των Αγίων Αναργύρων ετοιμάστηκε μέσα σε λίγους μήνες και η υπογραφή των συμβολαίων είχε οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου 2010. Εδώ όμως αποκαλύφτηκε ότι τα χρήματα για την αγορά δεν υπήρχαν και είχαν «χαθεί» από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε», είπε στην «Ε» ο διευθυντής τού ΨΝΑ, «για το θέμα από τη νέα υπουργό Υγείας, που έσπευσε να ματαιώσει την υπογραφή των συμβολαίων».

Εκτοτε τα ίχνη της υπόθεσης έχουν χαθεί και η φημολογία για ένταξη των κτηρίων στο ΕΣΠΑ παραμένει ώς σήμερα χωρίς αντίκρισμα, ενώ υπάρχουν φήμες ότι μεθοδεύεται η ακύρωση της αγοράς των δύο κτηρίων και επομένως της ίδρυσης των δύο ΚΨΥ.