Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22/6/2010

κάντε κλικ εδώ

Εως και πρόβλημα διατροφής αντιμετώπισαν οι θεραπευόμενοι στις κλειστές μονάδες του 18ΑΝΩ πριν από λίγο καιρό καθώς το καταχρεωμένο με 40 εκατομμύρια ευρώ ΨΝΑ, όπου υπάγεται το πρόγραμμα απεξάρτησης, δεν είχε πληρώσει τους προμηθευτές, ενώ ιδιοκτήτες ακινήτων όπου στεγάζονται οι δομές κινούνται νομικά αφού δεν έχουν πληρωθεί αρκετά ενοίκια.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που τα νέα αιτήματα για θεραπεία στη δημόσια και δωρεάν μονάδα του ΕΣΥ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ακόμη και από αλλοδαπούς, φτάνοντας τα 1.200 άτομα για το 2009. Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις, κατά τη χθεσινή παρουσίαση με αφορή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6), των ετήσιων στοιχείων του 18ΑΝΩ της επιστημονικά υπεύθυνης ψυχιάτρου Κατερίνας Μάτσα:

«Η καταστροφή του κοινωνικού κράτους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα προγράμματα απεξάρτησης, μάλιστα σε μια στιγμή που θα οξυνθεί η διάδοση της χρήσης καθώς σε τέτοιες καταστάσεις αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές και η χρήση όλων των ουσιών. Η κοινωνία θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να αντμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης». Η ίδια εξέφρασε φόβους ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, στις 34 δομές του 18ΑΝΩ θα συμβεί ό,τι και σε δομές ψυχιατρικής αποασυλοποίησης και οι εξαρτημένοι θα οδηγηθούν σε πλήρη εξαθλίωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

Η αδυναμία να αναπτυχθούν νέες μονάδες, αφού μεταξύ όλων δεν έχει γίνει η διορθωτική ρύθμιση ώστε τα προγράμματα απεξάρτησης να συνεχίσουν να εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ, προκαλεί επιμήκυνση της πρώτης φάσης της θεραπείας, αντί της θεραπευτικής προώθησής τους προς την επανένταξη. Σημειώνεται ότι το 61% των προσερχομένων το 2009 ήταν άνεργοι, αλλά ο ΟΑΕΔ έχει παύσει τα επιδοτούμενα προγράμματα για πρόσληψη απεξαρτημένων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του 18ΑΝΩ, σε μεγαλύτερη ηλικία και με περισσότερο χρόνο συσσωρευμένης χρήσης (μέση διάρκεια τα 8,85 χρόνια) εμφανίζονται για θεραπεία οι εξαρτημένοι τα τελεταία χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνεται το 2009 με την ηλικία προσέλευσης να ανεβαίνει από τα 28 στα 30 έτη για τους άντρες.

Πολυτοξικομανία

Το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας επικρατεί και μόνο το 30% δηλώνει μία ουσία κατάχρησης. Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη (για το 87,4% των αντρών - 77% των γυναικών) κατά μέσο όρο για το 80%, όμως η ηρωίνη ήταν μέχρι πέρσι κύρια αιτία για θεραπεία για το 89,6%.

Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης είναι τα 20,3 έτη με μεγαλύτερη ηλικία έναρξης τα 50 έτη και μικρότερη τα 9 έτη.

Δεν είναι μοναδικό στα χρόνια το φαινόμενο έναρξης της χρήσης σε τέτοια τρυφερή ηλικία και συντελείται είτε με εισπνοές βενζίνας-κόλλας είτε με αλκοόλ ή με χάπια που κυκλοφορούν στο σπίτι. Γι' αυτό τεράστια σημασία παίζει η πρόληψη.

Το 44,7% των προσερχομένων ξεκίνησε την κύρια ουσία κατάχρησης κάτω των 18 ετών και το 36,5% μεταξύ 19 και 24 ετών.

Το 53% των αντρών χρηστών και το 68,5% των γυναικών διαμένουν με κάποιον από τη γονική τους οικογένεια, κάτι που σημαίνει μια τεράστια προβληματική επιρροή-διαταραχή όλης της οικογένειας, που με τις σημερινές συνθήκες κινδυνεύει να εξαθλιωθεί εντελώς. Το 12,5% των προσερχομένων είναι από Πελοπόννησο και Στερεά και το 83,6% από την Αττική.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στο αίτημα για θεραπεία (αναλογία μία προς 5), κάτι που οφείλεται σε κοινωνικούς λόγους και όχι σε μειωμένη χρήση, αλλά στις αλλοδαπές ενώ πέρσι η αναλογία ήταν μία προς 9 φέτος είναι μία προς 4.

Σημαντική μείωση εμφανίζεται στην ενέσιμη χρήση ηρωίνης, με τις γυναίκες να την εισπνέουν σε ποσοστό 59,2% και τους άντρες σε ποσοστό 51,4%. Ομως κοινή χρήση σύριγγας κάποια στιγμή στη ζωή αναφέρει το 31,2% οι άντρες και το 32,9% οι γυναίκες. Χαμηλή εμφανίζεται η επικράτηση του AIDS, μόλις 0,67%, αλλά θετικοί για ηπατίτιδα βρέθηκαν το 22,92% των αντρών και το 23,5% των γυναικών.

Αλματώδης είναι η αύξηση προσέλευσης αλλοδαπών: Το 2004 ήταν κάτω του 3%, το 2006 ανέβηκε στο 4,4% και τα δύο τελευταία έτη αυξήθηκε 2,5 μονάδες φτάνοντας το 7%. Οι αλλοδαποί φτάνουν στο πρόγραμμα σε ηλικία 28,7 χρόνων με προηγηθείσα χρήση δύο ετών, την οποία ξεκίνησαν στην Ελλάδα. *