Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 20/6/2010

κάντε κλικ εδώ


Μεγάλη σύγχυση έχει δημιουργήσει η έγκυρη και έγκαιρη προειδοποίηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία η βαθιά οικονομική κρίση, που πλήττει τον πλανήτη και τη χώρα μας, αναμένεται να οδηγήσει τόσο σε έξαρση τον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών όσο και σε οικονομική δυσπραγία τον τομέα της Ψυχικής Υγείας κατά προτεραιότητα, λόγω των κυβερνητικών προγραμμάτων περικοπών και λιτότητας.

Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης

Στη χώρα μας έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση περί αυξημένης ή μη προσέλευσης των πολιτών σε ψυχιάτρους και ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όμως, τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία επιχειρείται να τεκμηριωθούν οι διάφορες θέσεις, αμφισβητούνται εκατέρωθεν και η εικόνα για τη διαμορφούμενη κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.

Ίσως έχει ιδιαίτερη αξία η επισήμανση του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) Δημήτρη Αναγνωστόπουλου στην "Αυγή της Κυριακής": "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσουμε τη σημερινή κατάσταση, καθώς δεν διαθέτουμε συγκριτικά και συγκρίσιμα στοιχεία τα οποία να προέρχονται από ανάλογες περιόδους του παρελθόντος".

Παρά την πολύ σημαντική επιστημολογική αδυναμία που αντιμετωπίζουμε, ο Δημ. Αναγνωστόπουλος είναι πεπεισμένος ότι η προειδοποίηση του ΠΟΥ είναι καθόλα βάσιμη και θα πρέπει να αναμένουμε στη μακρά διάρκεια αύξηση στην προσέλευση των πολιτών σε ψυχιάτρους και ψυχιατρικά νοσοκομεία, καθώς και αύξηση στον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών.

Κάποιοι βλέπουν αυξημένη προσέλευση...

Από τη δική του πλευρά, πάντως, ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Κορυδαλλού Βασίλης Φωτόπουλος δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής" ότι η αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στους ψυχιάτρους και τις δομές ψυχικής υγείας είναι ήδη γεγονός για τη χώρα μας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα τεκμηριωμένα, όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, στοιχεία που καταγράφονται για τη συγκεκριμένη δομή του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο.

Σύμφωνα με τον Βασ. Φωτόπουλο, λοιπόν, στο ΚΨΥ Κορυδαλλού παρατηρήθηκε αύξηση κατά 26% στην προσέλευση των πολιτών για το 2009, σε σχέση με το 2008, ενώ αυξημένη κατά 19,5% ήταν επίσης η προσέλευση για το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στα ίδια επίπεδα καταγράφεται και η αύξηση της προσέλευσης στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Ο Βασ. Φωτόπουλος μάς εξηγεί ότι πρόκειται για περιστατικά όλων των τύπων, από άγχος και κατάθλιψη έως ψυχώσεις.

...και κάποιοι την αμφισβητούν

Διαμετρικά αντίθετη, όμως, είναι η άποψη του διευθυντή του ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος δεν παρατηρεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση της προσέλευσης των πολιτών σε αυτή τη δομή του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - Δαφνί).

Ο Θόδ. Μεγαλοοικονόμου χαρακτηρίζει ως αναληθή τα στοιχεία που παρουσιάζονται για να τεκμηριώσουν αύξηση της προσέλευσης σε ψυχιάτρους και ψυχιατρικές δομές και μας εξηγεί: "Συνηθίζεται τέτοια εποχή, τον Ιούνιο, να καταγράφεται κάποια αύξηση στον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών και αυξημένη προσέλευση στις δομές ψυχικής υγείας. Αυτό είναι γνωστό και το ξέρουμε. Βιάζονται όσοι αποδίδουν αυτή την αύξηση στην οικονομική κρίση και έχω την αίσθηση ότι αυτό γίνεται από σκοπιμότητα".

Ο διευθυντής του ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων εκτιμά μόλις σε 5% - 6% την αύξηση της προσέλευσης στο Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα ποσοστά θα ανέλθουν με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημαίνει ακόμη ένα πολύ αναμενόμενο ενδεχόμενο: "Θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική νοσηλεία, οι οποίες θα αυξηθούν σίγουρα, καθώς για τις φτωχές οικογένειες θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο μέσα στην οικονομική κρίση να φροντίσουν και να συντηρήσουν τα άρρωστα μέλη τους".