Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 11/11/2010

κάντε κλικ εδώ


Αυξανόμενα προβλήματα με τη χρήση οπιοειδών, και ιδιαίτερα ηρωίνης, σημειώνονται πλέον στις χώρες της Ε.Ε., μετά από μακρά περίοδο πτωτικών τάσεων, σύμφωνα με όσα καταγράφει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για το 2008. Την έκθεση παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Θύματα της οικονομικής κρίσης τα προγράμματα ανταλλαγής συριγγών στην Αττική!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συντονιστής των εθνικών Κέντρων του δικτύου REITOX του ΕΚΠΝΤ Αλ. Γκούσντελ, η πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία χρήσης στην Ε.Ε. παραμένει η κάνναβη και ακολουθεί η κοκαϊνη, για την οποία, μάλιστα, παρατηρούνται επίσης σημαντικές αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Βρετανία, δύο από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες συλλέγουν τα σχετικά στοιχεία. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το 2008 κατεγράφησαν στην Ε.Ε. περίπου 1.000 θάνατοι συνδεόμενοι με τη χρήση κοκαϊνης.

Ο Αλ. Γκούσντελ επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι... 24 νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες αναφέρθηκαν το 2009 μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) της Ε.Ε., ενώ η έκθεση καταγράφει επίσης αυξανόμενη επικράτηση των παραγώγων καθιδόνης, συμπεριλαμβανομένης της μεφεδρόνης, καθώς και νέων συνθετικών κανναβινοειδών.

Ο συντονιστής του δικτύου REITOX έκανε, τέλος, λόγο για 1 εκατ. θεραπευόμενους σε προγράμματα απεξάρτησης σε όλη την Ε.Ε., εκ των οποίων οι 650.000 συμμετέχουν σε προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη.
Δραστική μείωση της λίστας το 2011

Το μεγαλύτερο μέρος της μακάβριας λίστας αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) θα έχει απορροφηθεί μέχρι το 2011, με τη σταδιακή λειτουργία των 17 νέων θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη συνέντευξη Τύπου, και ζήτησε μεγαλύτερη προβολή του έργου των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων, ενώ η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη επεσήμανε μεταξύ άλλων προβληματισμένη το γεγονός ότι έχουν διακοπεί όλα τα προγράμματα ανταλλαγής συριγγών στην Αττική, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ήδη αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας σε χρήστες ναρκωτικών.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής, διευθυντής του ΕΠΙΨΥ, απηύθυνε έκκληση στο ΕΚΠΝΤ να χορηγήσει τα αναγκαία κονδύλια για τη διενέργεια στοχευμένων και συστηματικών επιστημονικών ερευνών σχετικά με βασικές πλευρές του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στις χώρες της Ε.Ε.

Στην παρουσίαση της έκθεσης του ΕΚΠΝΤ παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Δημ. Κρεμαστινός.