Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΤΕΓΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/11/2010

κάντε κλικ εδώ




Η μονοκατοικία της οδού Θεσσαλίας 17 στο Χαλάνδρι φιλοξενούσε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες υπηρεσίες για παιδιά με αυτισμό, ηλικίας 3-12 ετών.

Οι καθυστερήσεις στο ενοίκιο οδήγησαν σε έξωση της δομής «Περιβολάκι 2» από τη στέγη που είχε νοικιαστεί μέχρι το 2013.

Μετά την έξωση της 21ης Οκτωβρίου, είναι και πάλι στη διάθεση της ιδιοκτήτριάς της, που θέλει να τη δώσει αντιπαροχή για να γίνει πολυκατοικία.

Το «Περιβολάκι 2» ήταν -και είναι, έστω και άστεγο- από το 2002 ένα από τα λίγα εξειδικευμένα κέντρα που μπορούσαν να επιλέξουν οι οικογένειες που αναζητούσαν προγράμματα υποστήριξης παιδιών με Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης. Μια τάξη φιλοξενούσε καθημερινά 10 παιδιά, ενώ μια μονάδα διάγνωσης και υποστήριξης υποδεχόταν δεκάδες άλλα για εκτίμηση και για διασύνδεση με τα σχολεία και το περιβάλλον τους. Εκεί υπήρχε επίσης ο μοναδικός σε όλη τη χώρα ξενώνας βραχείας φιλοξενίας, όπου μπορούσε να καταφύγει κανείς σε περιόδους που είτε τα ίδια τα παιδιά με αυτισμό ή παιδική ψύχωση είτε οι οικογένειές τους περνούσαν μια κρίση.

Το «Περιβολάκι» προϋπήρχε του προγράμματος «Ψυχαργώς» και εντάχθηκε σε αυτό μετά το 2000. Ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια σε μια περίοδο που δεν υπήρχε άλλη δομή για παιδιά με αυτισμό. Μετά τη λήξη του Γ' ΚΠΣ, όλες οι δομές του προγράμματος παραπαίουν. Η τακτική του υπουργείου τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν να εγκρίνονται ποσά μικρότερα των προϋπολογισμών που κατέθεταν οι διοικήσεις των δομών. Με το σταγονόμετρο δίνονται περιστασιακά επιπλέον ποσά για μισθοδοσίες που εκκρεμούν επί μήνες, αλλά πάντα μένουν απλήρωτα κάποια λειτουργικά έξοδα. Στις απλούστερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει άδεια ψυγεία ή κρύα καλοριφέρ. Για το «Περιβολάκι» σήμανε λουκέτο, εξαιτίας απλήρωτων ενοικίων που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν. Παρ' όλο που είχαν εξοφληθεί πριν κριθεί η υπόθεση, το δικαστήριο αποφάσισε να λήξει το συμβόλαιο πριν το 2013 που προβλεπόταν.

Σήμερα τα παιδιά από το «Περιβολάκι 2» στριμώχνονται με άλλες τρεις τάξεις συνομήλικων παιδιών και λοιπές υπηρεσίες στο «Περιβολάκι 1», την κεντρική δομή της ομώνυμης μονάδας ψυχικής υγείας, στην οδό Υδρας 25, στο Χαλάνδρι. Περίπου 40 ακόμη παιδιά, ηλικίας 8-16 ετών, παρακολουθούν ανάλογα προγράμματα στο «Περιβολάκι 3». Η μονάδα, και με τις τρεις δομές της, παρέχει υπηρεσίες σε 90 παιδιά και συνολικά 150 οικογένειες.

Απασχολεί, με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, περίπου 100 ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός της καλύπτεται κατά λιγότερο από 20% από τα ασφαλιστικά ταμεία των γονιών. Οι οικογένειες πληρώνουν επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις συνδρομή 100-150 ευρώ τον μήνα για τα κέντρα ημέρας. Η βασική χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Υγείας.

Το σημερινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ. Για το 2011 έχει εγκριθεί ένας προϋπολογισμός που θεωρείται ικανοποιητικός από τη διοίκηση, περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Θα υποστηριχθεί από τον άξονα του ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία, που διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας. «Το υπουργείο έχει δεσμευθεί προφορικά ότι θα επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές και αναζητούμε χώρο για να στεγαστεί το "Περιβολάκι 2". Θέλω να πιστεύω ότι θα υποστηριχθούν οι ελάχιστες δομές που υπάρχουν γι' αυτά τα παιδιά» αναφέρει η Κούλα Πνευματικάτου, διοικητική υπεύθυνη της μονάδας.

Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι αγωνιούν ότι, αν το πρόβλημα δεν λυθεί σύντομα, θα έχει παρατεταμένες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. «Υπάρχει μεγάλη στενοχώρια και απογοήτευση για όλο αυτό που ζούμε εμείς οι εργαζόμενοι, αλλα και οι οικογένειες. Πολλοί γονείς είναι αναστατωμένοι γιατί δεν έχουν πολλές επιλογές. Η λύση του σχολείου είναι ανέφικτη για πολλά από αυτά τα παιδιά» εξηγεί η Εύη Κατάκη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι». «Το υπουργείο μπορεί να διαβεβαιώνει προφορικά ότι θα φροντίσει, αλλά αν το είχε κάνει η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει μέχρι εδώ».