κάντε κλικ εδώ
Το φάντασμα της Λέρου στοιχειώνει και πάλι το χώρο της ψυχικής υγείας....
Για επάνοδο του θεσμού του πατέρα-αφέντη, μιας πατριαρχικής εξουσίας, με απόλυτη κυριαρχία πάνω στις ζωές των χωρίς κανένα δικαίωμα εγκλείστων, αλλά και για προσπάθειες κερδοσκοπίας εις βάρος των ασθενών, μιλούν, αναφερόμενοι στις συνθήκες νοσηλείας στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, δέκα εκπρόσωποι του χώρου της ψυχικής υγείας, ανάμεσά τους καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές ψυχιατρικών νοσοκομειακών κλινικών και ψυχολόγοι .
Επιστολή σε φορείς
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, την οποία κοινοποιούν στους αρμόδιους ελληνικούς και ξένους φορείς, απευθύνουν βαριές κατηγορίες κατά του διοικητή του Δρομοκαΐτειου Π. Τσική. Αναφέρονται μεταξύ άλλων στις προσπάθειες του κ. Τσική και της περί αυτού ομάδας να σπρώξει στην οριστική χρονιοποίηση και ιδρυματοποίηση «στις πίσω πτέρυγες» του ασύλου απροσδιόριστο αριθμό ασθενών, από αυτούς που κατά καιρούς νοσηλεύονται στις μονάδες «οξέων» περιστατικών.
Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι ο ίδιος «αντί να εφαρμόσει μια πολιτική "προς την κοινότητα", με την ίδρυση δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών και πιθανώς και μερικών εξωνοσοκομειακών στεγαστικών δομών, θέλει να αυξήσει τις εισπράξεις από νοσήλια για τον προϋπολογισμό του ψυχιατρείου, μέσα από την ψυχική και κοινωνική εξόντωση των ασθενών, με το κλείσιμό τους σε πτέρυγες χρονίων.
Απαξίωση ασθενών
»Πρακτική που έχει αποτέλεσμα την απαξίωση των ψυχικά πασχόντων ατόμων, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και της ίδιας της ανθρώπινής τους υπόστασης ως κοινωνικών υποκειμένων».
Οι υπογράφοντες την επιστολή τονίζουν ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εξακολουθήσει να γίνεται ανεκτή η διαχείριση της λειτουργίας ενός ιδρύματος (ενταγμένου στο ΕΣΥ, του οποίου η όλη λειτουργία στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό), που υποτίθεται ότι αποσκοπεί στη θεραπευτική φροντίδα των περιθαλπόμενων απ' αυτό, μ' αυτόν τον κραυγαλέα αυταρχικό τρόπο».
Καλούν επίσης τον υπουργό Υγείας «να παρέμβει άμεσα για ν' αλλάξει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της ασυδοσίας των διαχειριστών του "κληροδοτήματος", να πάψει το Δρομοκαΐτειο να διοικείται στη βάση τής "ενός ανδρός αρχής", να παύσουν οι διώξεις κατά όσων εκφράζουν δημόσια την όποια προσωπική τους γνώμη και κριτική, να στηριχτούν τα δικαιώματα των ασθενών, η κανονική εργασιακή τους αμοιβή και η ελεύθερη έκφραση και οργάνωσή τους και γενικότερα ν' αντιστραφεί το κλίμα και οι πρακτικές της παλινδρόμησης, στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».