Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6/11/2010

κάντε κλικ εδώ

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Εντονες αναταράξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουν προκαλέσει πρόσφατα δημοσιεύματα της «Ε», σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο».

Με επιστολή του αντέδρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ψυχιατρείου, Νίκος Τσικής, σε δημοσίευμα της εφημερίδας (22/10/2010) που αναφερόταν στις κυρώσεις τις οποίες υπέστησαν δύο ψυχολόγοι του νοσοκομείου, επειδή κατήγγειλαν τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι ασθενείς στο «Δρομοκαΐτειο».

Οι δύο ψυχολόγοι, Δώρα Κουτζανέλου και Στέλλα Γαλιανού, που σε άρθρο τους στην «Ε» (12/6/2010) είχαν μιλήσει για τις με όρους κοινωνικού δαρβινισμού επεμβάσεις των υπεύθυνων εις βάρος των ασθενών του ψυχιατρείου, τιμωρήθηκαν με δυσμενή μετάθεση, ενώ τους κοινοποιήθηκε και εξώδικη δήλωση.

Στην επιστολή του προς την «Ε» ο κ. Τσικής, χαρακτηρίζοντας συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς των δύο ψυχολόγων, που μεταξύ των άλλων είχαν καταγγείλει ότι από το ταβάνι κτιρίου του νοσοκομείου έπεσε πρόσφατα σοβάς με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, σχετικά με το συμβάν τόνισε: «Πράγματι έπεσε σοβάς, αλλά κανένας δεν κινδύνευσε. Και έπεσε ο σοβάς, όχι ένεκα φυσικής φθοράς, αλλά ένεκα του ότι στην αντίστοιχη εξωτερική όψη του τοίχου έγινε εσφαλμένος χειρισμός κρουστικού μηχανήματος από μέλος ιδιωτικού συνεργείου, το οποίο προβαίνει σε εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού του κτιρίου». Οσον αφορά τις πρόσφατες περικοπές στην ένδυση των ασθενών του νοσοκομείου, ο κ. Τσικής διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο δεν υποχρεούται να χορηγεί στους περιθαλπόμενους υπόδηση και ενδυμασία.

Ο κ. Τσικής αιτιολόγησε επίσης την απόφαση της διοίκησης για τον περιορισμό της αμοιβής των νοσηλευομένων που εργάζονται στο κυλικείο του νοσοκομείου, από 300 έως 400 σε 176 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι μισθοδοσία νοσηλευομένων δεν είναι νοητή και ότι υπάρχει το ονομαζόμενο και καθιερωμένο από το υπουργείο Υγείας «θεραπευτικό κίνητρο», που ορίζεται από το υπουργείο Υγείας σε 176 ― το μήνα ανά ασθενή.

Ανοιχτή επιστολή

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κίνδυνου για τις συνθήκες νοσηλείας στο «Δρομοκαΐτειο» κρούει και ο Εθνικός Εκπρόσωπος για την Ψυχική Υγεία στον ΠΟΥ, Στέλιος Στυλιανίδης. Σε ανοιχτή επιστολή του καταγγέλλει ότι το Δ.Σ. του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», εκμεταλλευόμενο το ιδιότυπο καθεστώς διοικητικής λειτουργίας του νοσοκομείου -κληροδότημα, που όμως χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ)- έλαβε τον τελευταίο χρόνο μια σειρά από αποφάσεις αναχρονιστικού και «μεσαιωνικού» χαρακτήρα για την τύχη των εξυπηρετούμενων ασθενών και για την αντοχή των ίδιων των εργαζομένων.

«Η διοίκηση του ΨΝΑ "Δρομοκαΐτειο"», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης στην επιστολή του, «τελεί εν συγχύσει ή ανεξέλεγκτα και αυταρχικά αποφασίζει για επιστροφή της ψυχιατρικής φροντίδας στο 19ο αιώνα, στο ασυλικό βάραθρο και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης» και αναρωτιέται: «Ποια είναι η πολιτική θέση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ απέναντι σε μια διοίκηση που λειτουργεί αυθαίρετα ως "κράτος εν κράτει", επιβαρύνοντας τον ισχνό κρατικό προϋπολογισμό;».