Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΕΦΗΜ. ΑΥΡΙΑΝΗ 8/11/2010

κάντε κλικ εδώ (αναδημοσίευση απο http://www.iatrikostypos.com/

Υπό δραματικές συνθήκες, με επαχθείς ελλείψεις στο προσωπικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και συνεχείς μειώσεις και περικοπές μισθών, οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαϊτειο» δίνουν καθημερινό αγώνα ψυχής για να σταθούν δίπλα στον ασθενή.



To πλάνο της ζοφερής εικόνας συμπληρώνεται από τις διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές, που σε συνδυασμό με την προβληματική λειτουργία της παθολογικής κλινικής επιδεινώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών. Οι τελευταίοι, μάλιστα, αναγκάζονται να επισκεφτούν άλλα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

«To μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και δυσχεραίνει το έργο μας είναι η έλλειψη προσωπικού. Είμαστε πολύ λίγα άτομα και οι εισαγωγές που γίνονται σε κάθε εφημερία, μόνο στην κλινική μας, είναι 25», επισημαίνει στην «Κ.Α.» η διευθύντρια του «Κουντουριώτειου» Νοσηλευτικού Τμήματος, Ελένη Δόγκα, προσθέτοντας ότι ο παθολόγος - ένας για όλο το νοσοκομείο - δεν παρέχει 24ωρη κάλυψη, παρά μόνο αν ειδοποιηθεί για υπερεπείγουσα εξέταση, ενώ η ειδικότητα του καρδιολόγου παραμένει ακάλυπτη μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου γιατρού. «Η παθολογική και νευρολογική κλινική δεν διανυκτερεύουν, λειτουργούν μόνο για τους εσωτερικούς αρρώστους. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα τηλέφωνο τον παθολόγο και να έρθει. Όταν όμως ο ασθενής έχει και άλλου είδους προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο παθολόγος, αναγκαστικά θα τον στείλουμε έξω, γιατί το νοσοκομείο δεν, έχει αυτή την υποδομή. Δεν είναι πλήρες και ολοκληρωμένο».

Η προϊσταμένη του «Κουντουριώτειου», Ελένη Τσούγκα διευκρινίζει ότι η κρίση δεν άφησε ανέπαφους ούτε τους μισθούς του προσωπικού, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.

To «Κουντουριώτειο» αποτελεί μια από τις δέκα κλινικές του νοσοκομείου. Πρόκειται για τμήμα βραχείας νοσηλείας με μέσο χρόνο νοσηλείας τις 35 ημέρες. Έχει τριάντα δωμάτια και η πληρότητα τους αγγίζει το 100%. Στο τμήμα εφαρμόζεται η φαρμακοθεραπεία, η υποστηρικτική ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η παρέμβαση στην οικογένεια. Αυτή τη στιγμή, το τμήμα διαθέτει δύο προϊσταμένους, δύο ειδικευόμενους και έναν ψυχολόγο.

«Υπάρχουν συγγενείς που αδιαφορούν για τον ασθενή»

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά και δύσκολά περιστατικά. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την κ. Δόγκα, αφορά σε ασθενείς οι οποίοι τελούν υπό έντονη ψυχοκινητική διέγερση, ενώ σε ο,τι άφορα τους συγγενείς των ασθενών, η διευθύντρια της κλινικής τονίζει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδιαφορούν, ενώ ακόμα και όταν παίρνουν εξιτήριο οι νοσηλευόμενοι, κάποιοι δεν έχουν μέρος να μείνουν. Ακριβώς για το λόγο αυτό, το νοσοκομείο έχει δημιουργήσει τέσσερις ξενώνες που υποστηρίζουν έξι επιπλέον «προστατευμένα» διαμερίσματα στην Αθήνα.

Ο ξενώνας στο Περιστέρι («ΟΡΑΜΑ») μεταστεγάστηκε τον Φεβρουάριο 2006 σε ιδιόκτητο κτίριο του νοσοκομείου στη Νίκαια και φιλοξενεί 14 ενοίκους, στα Εξάρχεια «ΝΙΚΗ», Κωλέττη 17, ο οποίος μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο του Νοσοκομείου στις 2 Αυγούστου 2004 από τον Κορυδαλλό και φιλοξενεί 8 ενοίκους.

Ο ξενώνας Κυψέλης «ΟΝΕΙΡΟ», Ιωάννου Δροσοπούλου 224 και Καραμήτσα 7 Κυψέλη και τέλος, ο ξενώνας Πετραλώνων, Αιολίδος 12 και Ησιόνης 5 Κάτω Πετράλωνα, που φιλοξενεί 15 ενοίκους.

Δεκαέξι περίπου χρόνια πριν, ένας έμπειρος και αξιόλογος ψυχίατρος, ο κ Χρήστος Τριανταφυλλίδης, με την υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου, δημιούργησε τον πρώτο ενδονοσοκομειακό ξενώνα (Σκυλίτσειο A' - Ξενώνας 16 ατόμων). Αργότερα, η μονάδα αυτή διευρύνθηκε με την σταδιακή δημιουργία των πρώτων τριών διαμερισμάτων εκτός Νοσοκομείου. Από τότε μέχρι σήμερα στο Ψ.Ν.Α «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» περιλαμβάνονται πέντε διαμερίσματα με επιστημονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή διευθυντή, Χρήστο Τριανταφυλλίδη και με την συνεργασία άξιων και έμπειρων νοσηλευτών. Οι ένοικοι των ξενώνων και των προστατευμένων διαμερισμάτων απασχολούνται και εργάζονται είτε εντός της δομής (οικιακές εργασίες) είτε στα τέσσερα καταστήματα του νοσοκομείου που εδρεύουν στην Κοινότητα (ΟΝΑΡ-Χαϊδάρι, ΚΙΒΩΤΟΣ -Αιγάλεω, ΗΔΥ - Αθήνα, ΧΑΡΤΟΚΟΣΜΟΣ - Αθήνα), είτε στα Εργαστήρια που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου.

Από το 1887

To «Δρομοκαϊτειο» λειτουργεί για περισσότερο από 120 χρόνια, από το 1887 και σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 550 ασθενείς. Οφείλει το όνομα του στον δωρητή Ζωρζή Δρομοκαϊτη. To 1983 εντάχθηκε στο Ε.Σ.Υ. και το 1986 από ΝΠΙΔ μετετράπη σε ΝΠΔΔ. Αποστολή του νοσοκομείου είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, με παροχή υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στη δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών -εξωνοσοκομειακής φροντίδας με τη δημιουργία στεγαστικών και-επαγγελματικών δομών στην κοινότητα. Εκτός των βασικών ψυχιατρικών υπηρεσιών και της νοσηλείας, ισοβαρής σκοπός του νοσοκομείου είναι η αγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της πρόληψης, η μετανοσοκομειακή φροντίδα, η ανάπτυξη, η προαγωγή της ιατρικής έρευνας, καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων ειδίκευσης, συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας. Συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αποσκοπούν στον αποστιγματισμό, την ασυλοποίηση και i την κοινωνικοεπαγγελματική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων.