Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΕΟΦ: ΕΝΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ - iatronet.gr 4/11/2010

κάντε κλικ εδώ


Στη σύσταση εννέα επιστημονικών ομάδων, για την εκπόνηση ισάριθμων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, προχώρησε η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η σχετική απόφαση του προέδρου του Οργανισμού κ. Γιάννη Τούντα, αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης αφορούν συχνά και σοβαρά νοσήματα και έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, λανθασμένης συνταγογράφησης, αλλά και του υψηλού κόστους το οποίο αυτή συνεπάγεται.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκαν τριμελείς ομάδες, από καταξιωμένους επιστήμονες για εννέα νοσήματα και νοσολογικές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα συγκροτηθούν αντίστοιχες ομάδες για άλλα νοσήματα.

Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης θα υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία ως οδηγία – βοήθημα στους γιατρούς και ως πλαίσιο αναφοράς για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Οι ομάδες

Οι ομάδες που συγκροτήθηκαν από τον ΕΟΦ – ανά θεραπευτική ομάδα – είναι οι εξής:

Για τα ογκολογικά, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Κ. Συρίγος, ο λέκτορας Θεραπευτικής Ελ. Ευσταθίου και ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Πενθερουδάκης.

Για τις αρρυθμίες, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Π. Βάρδας, ο υποδιευθυντής του Β΄ Καρδιολογικού τμήματος του ‘Ωνασείου’ Ε. Λιβάνης και ο επίκουρους καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Βασιλικός.

Για τη φλεβική θρόμβωση, ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Παρισιού Γρ. Γεροτζιάφας, ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου ‘Αλεξάνδρα’ Κ. Βέμμος και ο καθηγητής Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Α. Τσελεπής.

Για τις λοιμώξεις, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Γ. Πετρίκος, ο καθηγητής Παθολογίας Γ. Σαρόγλου και ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς.

Για τα καρδιαγγειακά, ο καθηγητής Καρδιολογίας Ι. Νανάς, ο αναπληρωτής Καρδιολογίας Ι. Λεκάκης και ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Κ. Τσιούφης.

Για τα ψυχιατρικά, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Λ. Λύκουρας, ο επίατρος Θ. Μουγιάκος και ο ψυχίατρος Π. Φερεντίνος.

Για τα αιμαγολογικά, ο καθηγητής Αιματολογίας Φ. Μπερής, ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Ι. Δερβένουλας και η καθηγήτρια Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Ε. Παπαδάκη.

Για γαστρεντερολογικά, ο καθηγητής Παθολογίας Σπ. Λαδάς, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Ι. Γουλής και ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του ‘Τζανείου’ Χ. Τζάθας.

Για τα ρευματολογικά, η καθηγήτρια Παθολογίας – Ανοσολογίας Φ. Σκοπούλη, ο καθηγητής Ρευματολογίας – Ανοσολογίας Α. Τζιούφας και ο αναπληρωτής καθηγητής Ρευματολογίας – Ανοσολογίας Μ. Μανουσάκης.