Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ! - ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ 19/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Το σημαντικότερο κομμάτι της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων αποτελούν οι ΚοιΣΠΕ, ένας θεσμός ο οποίος στοχεύει στη δημιουργική και συνεργατική απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και επανένταξη, καθώς και την κοινωνική ολοκλήρωση της αποασυλοποίσης των ψυχικώς πασχόντων, σε άμεση και ανοιχτή αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Ο. Στασινοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην 1η συνάντηση των εκπροσώπων των ΚοιΣΠΕ, ο θεσμός εκπληρώνει τους βασικούς σύγχρονους στόχους και αξίες της κοινωνικής οικονομίας: Αλληλεγγύη, συμπερίληψη, ανοιχτή σχέση με την τοπική κοινωνία, οικολογική και κοινωνική αειφορία, ισότητα των φύλων, κατοχύρωση δικαιωμάτων, ουσιαστική συμμετοχή του χρήστη, πλουραλισμός, σεβασμός στην ιδιαιτερότητα.

Η ίδια τόνισε μεταξύ άλλων ότι "το βασικότερο από τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιό της στοχεύουν στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των 'ευπαθών ομάδων'".

Ακόμη, αναφερόμενη στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η Ο. Στασινοπούλου υπογράμμισε: "Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνουμε θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία και να αφήνουμε εκτός θεσμικής ρύθμισης την εθελοντική εργασία".

Χαρακτηριστική, όμως, της αντίληψης με την οποία ορισμένοι αντιμετωπίζουν τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ είναι η απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας στο ερώτημα το οποίο απηύθυνε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη δυνατότητα των ΚοιΣΠΕ να εμπίπτουν στην έννοια της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης.

Όχι, απαντά με μία απίθανη και ακραία γραφειοκρατική ψυχρότητα στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης της 31ης Μαΐου 1989 του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση C344/87: "Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική και γνήσια οικονομική δραστηριότητα αν αποτελεί απλά και μόνο ένα μέσο για την επανένταξη των ατόμων στο κοινωνικό πλαίσιο και ο σκοπός της αμειβόμενης εργασίας, που είναι προσαρμοσμένη στις φυσικές και νοητικές ικανότητες κάθε ατόμου, είναι να βοηθήσει αυτά τα άτομα να επανακτήσουν την ικανότητά τους να αναλάβουν κανονική εργασία ή να ζήσουν μια κατά το δυνατόν κανονική ζωή"...