κάντε κλικ εδώ
Κάτω από τη "μύτη" του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και της Κομισιόν κρύβει η χώρα μας τη "Λέρο" των ψυχικώς πασχόντων παιδιών και εφήβων, τη μονάδα επειγόντων περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ)! Πρόκειται για μία μονάδα η οποία θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" για την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων, μία μονάδα για την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για "βάναυση καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"...
Στην Κομισιόν θα προσφύγουν οι παιδοψυχίατροι
Σύμφωνα με όσα τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, καθώς και οι παιδοψυχίατροι του ΠΝΑ, η Ελλάδα διαθέτει μόλις 28 παιδοψυχιατρικές κλίνες νοσηλείας, όλες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, εκ των οποίων οι 12 στο ΠΝΑ, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από 110 τέτοιες κλίνες.
Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 20 νομοί της χώρας στερούνται παντελώς παιδοψυχιατρικών δομών, ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, το 20% του συνόλου των παιδιών και των εφήβων παρουσιάζει κάποιας μορφής ψυχοπαθολογία και χρήζει φροντίδας και το 10% από αυτά παρουσιάζει βαριές και χρόνιες ψυχικές διαταραχές.
Σχετικά με τη μονάδα επειγόντων περιστατικών του ΠΝΑ, οι παιδοψυχίατροι του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι σε αυτήν στοιβάζονται παιδιά και ενήλικοι, ανεξαρτήτως του τύπου της ψυχοπαθολογίας τους, χωρίς εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόκειται, όπως οι ίδιοι σημείωσαν, για χώρο - άλλοθι για την αδυναμία ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, χώρο απομόνωσης και κοινωνικού αποκλεισμού, χώρο απόκρυψης της απουσίας κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά και τους εφήβους στη χώρα μας.
Τόσο οι υπεύθυνοι της Εταιρείας όσο και οι παιδοψυχίατροι του ΠΝΑ προανήγγειλαν την προσφυγή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος και ο πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" Μεν. Θεοδωρουλάκης.
Κινητικότητα για τους ΚοιΣΠΕ
Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται γύρω από το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία, εξαιτίας του απαράδεκτου αποκλεισμού των κοινωνικών συνεταιρισμών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων (ΚοιΣΠΕ) από τις ευεργετικές διατάξεις του.
Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Θεοδ. Τσέκος θα συναντηθεί τελικά σήμερα με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, ενώ η προϊσταμένη της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας Στ. Κατσικάρου απέστειλε προχθές έγγραφο προς την αρμόδια ειδική υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο ζητεί: "Να διασφαλιστεί με ρητή αναφορά ότι όχι μόνο δεν θίγονται οι ΚοιΣΠΕ από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αλλά και ότι θα ωφεληθούν από τις τυχόν ευεργετικές διατάξεις".