Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - web.ana-mpa.gr 23/10/2010

κάντε κλικ εδώ


Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τ. Χάμαρμπεργκ για τη διερεύνηση θανάτων παιδιών με αναπηρίες σε ιδρύματα της Βουλγαρίας

"Η γενική εισαγγελία στη Βουλγαρία έχει ξεκινήσει έρευνες για 116 θανάτους και περισσότερες από 30 υποθέσεις κακομεταχείρισης παιδιών, που ζουν σε κρατικά ιδρύματα για νέους ανθρώπους με διανοητικές διαταραχές. Αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα όχι μόνο προς τις βουλγαρικές αρχές, αλλά και προς άλλα κράτη με παρόμοια, αναχρονιστικά ιδρύματα για παιδιά και ενήλικες", τονίζεται σε δήλωση του Επιτρόπου για Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

"Στην Ευρώπη, σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες ζουν σε πολυπληθή, απομονωμένα ιδρύματα. Σε πολλές περιπτώσεις ζουν σε υποδεέστερες συνθήκες διαβίωσης, παραμελούνται και υφίστανται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει ο κ. Χάμαρμπεργκ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε πολλές περιπτώσεις οι πρόωροι θάνατοι δεν ερευνώνται, ούτε γνωστοποιούνται.

"Κρεβάτια κλουβιά και άλλα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να κρατούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες 'υπό έλεγχο'. Πολύ λίγα έχουν γίνει για να σταματήσει η εφαρμογή των μέτρων αυτών και άλλων μορφών κακομεταχείρισης", σημειώνεται στη δήλωση.

"Τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με προβλήματα διανοητικής υγείας πρέπει να έχουν το δικαίωμα ανεξάρτητης διαβίωσης και να συμμετέχουν στην κοινωνία. Η ίδια προσέγγιση ακολουθείται στο Σχέδιο Δράσης 2006-2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση των δικαιωμάτων και της πλήρους συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ κάνει αναφορά στην Αλβανία για την επιτυχία στη διαδικασία κοινωνικοποίησης των ατόμων με διανοητικές διαταραχές και στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τα σχέδιά τους προς την υλοποίηση του ίδιου στόχου.

"Κάθε αναφορά για θεραπεία ασθενών σε ψυχιατρικά νοσοκομεία πρέπει να διερευνάται προσεκτικά και αποτελεσματικά, ώστε να αποτρέπεται απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά ή τιμωρία των ανθρώπων στα ιδρύματα στην Ευρώπη. Όπως η πρωτοβουλία του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας δείχνει, δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε την ατιμωρησία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ομάδων", τονίζεται στη δήλωση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η βουλγαρική εισαγγελία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έρευνα για τους θανάτους 166 ανηλίκων σε ιδρύματα για παιδιά με νοητική υστέρηση μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του βουλγαρικού παραρτήματος της Επιτροπής του Ελσίνκι, στην οποία αναφέρεται ότι τουλάχιστον 238 παιδιά με αναπηρίες έχασαν τη ζωή τους, στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, σε διάφορα ιδρύματα της Βουλγαρίας.