Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ! - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Εργάζονται ως ψυχολόγοι στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και τόλμησαν να καταγγείλουν, παλαιοτέρα σε άρθρο τους στην «Ε» (12/6/2010) και πιο πρόσφατα σε ανάλογο στην ιστοσελίδα www.Psyspirosi.gr, τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι ασθενείς του ψυχιατρείου.


Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο θαρραλέες ψυχολόγοι, Δώρα Κουτζανέλλου και Στέλλα Γαλιανού, πρώτα να υποστούν δυσμενή μετάθεση και τώρα να απειλούνται με ποινική και πειθαρχική δίωξη από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που τους έχει ήδη κοινοποιήσει εξώδικη δήλωση για να αποσύρουν τις καταγγελίες τους.

Εν έτει 2010, μεσαίωνας επικρατεί στην Ελλάδα στο χώρο της ψυχικής υγείας και η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται πολλές φορές ως άλλοθι για περικοπές που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις ζωές των νοσηλευόμενων.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο οι συνθήκες νοσηλείας, ειδικά των πιο ευαίσθητων ομάδων ασθενών, παραπέμπουν στις εικόνες ντροπής του ψυχιατρείου της Λέρου, που τη δεκαετία του '80 είχαν κάνει το γύρο του κόσμου. Πρόσφατα κατέρρευσε και σοβάς σε ένα τμήμα του νοσοκομείου, απειλώντας τη ζωή ασθενών και νοσηλευτών.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο το νοσοκομείο διέρχεται μια περίοδο σοβαρής κρίσης στη λειτουργία του, με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας που έχει αναπτύξει το ψυχιατρείο (με το θέμα ασχολήθηκε το καλοκαίρι και το BBC).

Περικοπές σε ένδυση, υπόδηση, καθαριότητα, πετρέλαιο, διατροφή, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε όλο το ψυχιατρείο, στερώντας από τους ασθενείς το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση. Επίσης διακόπηκε απότομα εδώ και περίπου ένα χρόνο κάθε σχέδιο για αποασυλοποίηση, ενώ φυτοζωούν και οι υπάρχουσες δομές αποκατάστασης.

Η υποβάθμιση αυτή, που η διοίκηση μοιάζει να στηρίζει με τις επιλογές της, αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών.

Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, που λειτουργούσαν για πολλά χρόνια στην κοινότητα (στο κέντρο της Αθήνας), μεταφέρθηκαν από τις 7 Ιουνίου μέσα στο ψυχιατρείο.

Το άσυλο αναβιώνει με τις αρχές της ψυχιατρικής του 19ου αιώνα και κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την οπισθοδρόμηση, παρ' όλες τις αντίθετες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Η αρχή (σύμφωνα με τις καταγγελίες) έγινε με γραπτές οδηγίες προς την Ιατρική Υπηρεσία από τον πρόεδρο του ψυχιατρείου (ήδη από τον Ιανουάριο 2010) για πλήρωση των κενών κλινών των τμημάτων χρόνιων παθήσεων με μεταφορά δεκάδων ασθενών από τμήματα οξέων περιστατικών, χωρίς καμία διαβούλευση και σεβασμό στα συλλογικά επιστημονικά όργανα του ψυχιατρείου. Ακολούθησε απόφαση του Δ.Σ. που οριστικοποιεί και αιτιολογεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια την αθρόα μεταφορά ασθενών στα τμήματα χρόνιων παθήσεων.

Η διαδικασία επιλογής των ασθενών που θα συμπληρώσουν τα κενά στα ετοιμόρροπα τμήματα χρόνιων παθήσεων, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, πραγματοποιείται με κριτήρια όπως η απουσία υποστηρικτικού πλαισίου, οικογενειακού ή άλλου, η «δυσκολία διαχείρισης» των περιστατικών, καταστάσεις δηλαδή που δημιουργούν χρονιότητα. Τα κριτήρια αυτά προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα κριτήρια με τα οποία μερικές δεκαετίες πριν δημιουργήθηκε η «ντροπή της Λέρου», των «αζήτητων» και του «16ου περιπτέρου των γυμνών» της Λέρου.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό υπάρχει τάση για στοχοποίηση των άπορων ασθενών. Το φαρμακείο του νοσοκομείου, όπου εξυπηρετούνται οι άποροι, ανοίγει πλέον μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ταλαιπωρώντας και εξουθενώνοντας τους άπορους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να εξυπηρετηθούν μέσα στη ζέστη, το κρύο και τη βροχή. Η ταλαιπωρία αυτή για πρόσβαση σε υπηρεσίες στα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι καθοριστικός παράγοντας για να εμφανιστεί η λεγόμενη «κακή πρόγνωση» και «μη συμμόρφωση» στη φαρμακευτική αγωγή.

«Σε πλήρη στασιμότητα είναι τα προγράμματα αποκατάστασης, έχουν κοπεί και τα πενιχρά "θεραπευτικά" επιδόματα (117 ευρώ) στους ασθενείς που εργάζονται. Οι συνθήκες διαβίωσης, ειδικά σε δύο τμήματα του νοσοκομείου, δεν είναι κατάλληλες για νοσηλεία. Υπάρχει επίσης δραματική έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραστηριότητες απαραίτητες για τη βελτίωση των ασθενών. Σοβαρές ευθύνες για την υποβάθμιση του νοσοκομείου φέρει και το υπουργείο Υγείας», λέει αγανακτισμένος στην «Ε» ο διευθυντής ψυχίατρος στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο Γιώργος Αστρινάκης. *