Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ... ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ - espresso 6/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για τηλεφωνικές υπηρεσίες υποστήριξης και ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Μάλιστα η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δύο από τις τηλεφωνικές γραμμές αυτού του τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας δέχονται διπλάσιο αριθμό κλήσεων από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι επικεφαλής της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας τη 10η Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη επιστημονική εταιρεία λειτουργεί δύο τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, τη Γραμμή Σύνδεσμο 801 801 11 77 που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους, καθώς και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 11 61 11 που απευθύνεται σε ανηλίκους. Οπως ανέφερε η ψυχολόγος και υπεύθυνη των γραμμών Εύη Αθανασιάδου, η Γραμμή Σύνδεσμος έχει απαντήσει μέσα στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της σε 18.754 κλήσεις, κατά κύριο λόγο από γονείς εφήβων. Ωστόσο, άλλες τόσες ήταν οι κλήσεις που δεν εξυπηρετήθηκαν εξαιτίας των περιορισμένων πόρων της ΕΨΥΠΕ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων, η οποία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας δέχθηκε 3.346 κλήσεις, αλλά απάντησε σε 1.608.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το έργο της εταιρείας και στον τομέα της αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού («bullying»), που πλήττει ένα στα επτά παιδιά της σχολικής ηλικίας. Οπως ανέφερε ο ψυχοθεραπευτής Κωνσταντίνος Φύσσας, η πιλοτική παρέμβαση της ΕΨΥΠΕ σε ορισμένα σχολεία, όπου υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς, έδειξε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, με το ποσοστό των μαθητών που σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν τον εκφοβισμό να αυξάνεται από 5,5% σε 15,79%.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ Ιωάννης Τσιάντης τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών και ανακοίνωσε ότι η ΕΨΥΠΕ οργανώνει ένα πανελλαδικό δίκτυο για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.