Σελίδες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22/10/2010

κάντε κλικ εδώ

Δέκα χρόνια μετά την απόφαση -κατόπιν συμβολαίου με την Ε.Ε.- για το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Νταού Πεντέλης) οι παιδοψυχίατροι του νοσοκομείου καταγγέλλουν εκ νέου την επιστημονικά ακατάλληλη συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής, παραμονής -αν όχι χρόνιας ιδρυματικής εγκατάλειψης- παιδιών με νευρολογικά-ψυχιατρικά ή και απλά κοινωνικά προβλήματα.

Το νοσοκομείο, είπαν χαρακτηριστικά, έχει αποκλίνει από τους στόχους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το ασυλικό σύστημα φροντίδας των παιδιών παραμένει σήμερα αλώβητο, γεγονός που έχει καταγγελθεί έως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο λόγος είναι η δραματική ένδεια δομών για παιδιά και εφήβους στη χώρα, όπου 30 νομοί δεν διαθέτουν ούτε μία υπηρεσία, ενώ από τα 9 προγραμματισμένα από το πρόγραμμα Ψυχαργώς Ψυχιατρικά Τμήματα Παιδιών σε νοσοκομεία, έχουν γίνει μόνο 2.

Υποστελέχωση

Παρουσία του Συνηγόρου του Παιδιού Γ. Μόσχου -που έχει εκδώσει σχετικό πόρισμα το 2005- η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας (ΠΕΕ) στηλίτευσε χθες την καθημερινή παραβίαση των δικαιωμάτων παιδιών και εφήβων.

Επικίνδυνη λόγω υποστελέχωσης και απουσίας γιατρών άλλων ειδικοτήτων και εργαστηρίων χαρακτηρίστηκε και η λειτουργία της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών του Νταού Πεντέλης.

Η Μονάδα εφημερεύει καθημερινά, δέχεται περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα, εκτός Μακεδονίας, λόγω έλλειψης ειδικευμένων δομών και εξαναγκάζεται να νοσηλεύει ανομοιογενείς διαγνώσεις και ανάγκες, ασθενείς διαφόρων ηλικιών και παθολογιών, βάσει κοινωνικών ή και νομικών κριτηρίων (εισαγγελικές παραγγελίες) και δευτερευόντως ψυχιατρικών. Επιπλέον οι παιδοψυχίατροι αναγκάζονται να περιθάλπουν και το νοσοκομείο να φιλοξενεί περιστατικά πολύ μετά την ενηλικίωσή τους, έως και έως τα 40 έτη.